Izborne kombinatorike pred lokalne izbore 2016. godine uveliko traju, a kao i prethodnih godina već sada se spekulišu imena budućih kandidata za gradonačelnika Trebinja.

gradonacelnici trebinje

Prema nezvaničnim saznanjima portala TrebinjeLive.info, u igri su dvije kombinacije. Tako bi u prvoj kandidati za gradonačelnika bili Luka Petrović iz SNSD-a, Slobodan Prtilo iz SDS-a, Slavko Vučurević iz PDP-a, Slobodan Šaraba iz NDP-a. Kandidata za gradonačelnika u ovoj kombinaciji trebao bi da ponudi i lokalni Pokret za Trebinje čiji je predsjednik Nikola Sekulović, a i novoformirani takozvani „izvorni SDS“.

Druga kombinacija potencijalnih kandidata, koja je prema sadašnjem stanju realnija od prethodne, već se u gradu naziva umjetničkim sastavom. S jedne strane trebao bi se naći Emir Kusturica, najvjerovatnije kao nezavisni kandidat koga bi podržao SNSD, dok bi s druge strane SDS u borbu sa proslavljenim režiserom podržao Nebojšu Vukanovića, nekadašnjeg kandidata za gradonačelnika, ali i aktuelnog savjetnika Mladena Bosića.

PDP u ovom slučaju ne bi imao kandidata, ali bi pokušao da se dogovorom lidera partija – Mladena Bosića i Mladena Ivanića za kandidata postavi Slavko Vučurević, kome bi podršku dao i SDS. U slučaju da aktuelni gradonačelnik Trebinja ipak ostane bez podrške, čeka ga mjesto ambasadora BiH u Crnoj Gori, kaže naš izvor.

Informacije iz vrha trebinjskog SDS-a uveliko govore da u toj stranci nakon unutarstranačkih izbora vlada haotično stanje, gdje mlađe strukture svim snagama žele da potisnu stare članove partije poput Pera Jelačića, Milana Grubača, Sveta Aćimovića, Iliju Stankovića...

Upravo iz tog sukoba u ovoj stranci još uvijek ništa nije čisto, te se ime budućeg kandidata za  gradonačelnika mijenja iz dana u dan. Ali najbliži toj podršci je Slobodan Prtilo.

Veliki apetiti mlađih članova, koji su, maltene, SDS u Trebinju preuzeli u svoje ruke,  stvaraju velike probleme staroj garnituri, kaže naš izvor u ovoj stranci.

Ipak, tvrdi naš izvor, ni stari članovi nisu za potcijeniti.

Veliki uticaj u odabiru imena kandidata za gradonačelnika imaće i dogovori Mladena Bosića i Mladena Ivanića.

S druge strane, svjesni da ne mogu popraviti katastrofalno stanje u gradu, u SNSD-u skoro i da ne pomišljaju da imaju svog kandidata za gradonačelnika. Iako su sve oči uprte u Luku Petrovića, predsjednika Gradskog odbora ove stranke u Trebinju, sve je bliže momenat da prihvate takozvanu listu zahtjeva Emira Kusturice.

U slučaju da Kusturica bude kandidat za gradonačelnika grada podno Leotara, prethodno će se morati ispuniti njegovi uslovi, a jedni od njih su, spekuliše se, podrška za izgradnju filmskog grada, kompleksa Hercegovačke gračanice, biciklističke staze, privredni oporavak Trebinja.

Naši izvori u SNSD-u tvrde da, poslije velikog sukoba na relaciji Petrović-Šupić-Vladičić koji je prevaziđen u aprilu u jednom restoranu u Trebinju, SNSD bi dao punu podršku Emiru Kusturici.

Tome u prilog ide i činjenica da je na nedavnom sastanku rukovodstva trebinjskog SNSD-a donesen zaključak /u posjedu redakcije/ u kome se navode buduće smjernice djelovanja, a pod rednim brojem 17 i najava eventualne kandidature Emira Kusturice za gradonačelnika.

Moguću podršku indirektno bi pružio i vladika Grigorije, tvrdi naš izvor blizak Kusturici.

Dogovor oko Kusturičine kandidature vodi se na višim instancama stranke, a u sve je uključen i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Najnejasnija slika je u PDP-u, gdje, maltene, ne znaju šta žele. Svjesni da njihov kandidat nema ni teoretsku šansu da pobijedi na izborima bez podrške SDS-a, premišljaju se da u slučaju kandidature Kusturice i Vukanovića, a da pri tom dođe do dogovora Bosića i Ivanića, podrže nekadašnjeg protivkandidata, ali postoje i velike šanse da u ovom slučaju ostanu neutralni.

Takođe, oni se nadaju da će dogovor Bosića i Ivanića izbaciti iz igre podršku SDS-a Nebojši Vukanoviću, te da će kandidat za gradonačelnika Trebinja ponovo biti Slavko Vučurević. Ali, uzimajući u obzir bliskost Vukanovića i Bosića, za sada je to samo mašta lokalnog PDP-a, tvrdi naš izvor.

Na kraju, napominju naši izvori, očekuje se veoma napeta izborna godina,  u kojoj će se, već sada je sigurno, javnosti predstaviti veoma prljavi poslovi svakog od kandidata, ali i iznijeti informacije o posjedovanju „sumnjivo stečene imovine“ pomenutih imena od Trebinja, Federacije BiH, Banjaluke do Budve, Beograda i evropskih zemalja...