Ministar industrije, energetike i rudarstva  u Vladi RS Petar Đokić otvorio je sinoć 140. Nevesinjsku olimpijadu.

140 Nevesinjska olimpijada

Svečanom otvaranju jubilarnog Sabora tradicije i viteštva prisustvovalo je nekoliko hiljada posjetilaca, sportista i gostiju.

Centralni događaj sa viteškim disciplinama i tradicionalnim konjskim trkama biće održan danas n Bratačkom lugu kod Nevesinja.

Iako su prva takmičenja već odavno počela, svečano otvaranje se po tradiciji priređuje veče uoči konjskih trka koje su više od jednog vijeka prepoznatljivo obilježje avgustovske svetkovine u Nevesinju.

Otvarajući  sportsko – kulturnu i turističku manifestaciju Nevesinjska olimpijada ministar Đokić je  naglasio da će Vlada RS zajedno sa javnim preduzećima uvijek podržavati ovakve manifestacije koje njeguju kulturu, običaje, tradiciju i vjeru.

Nevesinjska olimpijada je postala vrijedna svakog poštovanja i prepoznatljiva na širem prostoru – istakao je Đokić.

Kulturno-zabavni program na  svečanoj pozornici bio je  u duhu tradicije i običaja nevesinjskog kraja, ali je bilo i modernih muzičkih tonova.

Kulturno-umjetnička društva iz Gajdobre i Nevesinja izvela su nekoliko folklornih koreografija.Izvornost i tradicija bili su zastupljeni i kroz nastup pjevačke grupe sa Pala i poj narodnog guslara Miroslava Samardžića.

Za humor su bili  zaduženi glumci iz poznate serije „Nijesmo mi od juče“, a prigodan recital pripremila je glumica Dragana Matrak.

Muzičke tonove za sve generacije sa  posebno uređene pozornice poslao je orkestar sastavljen od nevesinjskih muzičara.

Svečanom otvaranju 140. Nevesinjske olimpijade prisustvovali su predstavnici republičkih institucija, pobratimskih opština, kulturni i javni radnici istočne Hercegovine i brojni gosti.

Na Bratačkom lugu kod Nevesinja sutra  će biti održan centralni događaj 140. Nevesinjske olimpijade.

Program počinje u 12 časova tradicionalnim disciplinama kao što su skok u dalj, penjanje na stub, skakanje na mijeh, trka sa jajetom u kašici, trka u džaku.

U ranim popodnevnim časovima biće organizovana takmičenja u viteškim disciplinama potezanje konopa i potezanje klipa.

Najatraktivnije discipline olimpijade trke konja ostavljene su za sam kraj manifestacije.

U 17.30  časova na bratačke ravne bare izlaze brdsko - planinska grla. Pola sata kasnije počinje trka arapskih konja, a kao najveća atrakcija u 18.30  časova najavljena je Velika trka punokrvnih konja.

Organizatori su prethodnih dana primili veliki broj prijava upravo za Veliku trku, pa ljubitelji konjičkog sporta mogu očekivati istinski spektakl.