Radnici angažovani na revitalizaciji spomen-česme carskom i kraljevskom podmaršalu Đuru barunu Babiću, na Trgu slobode, završili su radove, a česma je zasijala u novom sjaju koji je čekala dugo godina.

babica cesma trebinje

Za njeno pjeskarenje i novo farbanje izdvojeno je oko 2.000 KM, potvrđeno nam je u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove grada Trebinja.

Apel za njenom adaptacijom godinama unazad je dolazio i od Trebinjca Ljubiše Anđelića, koji nam kaže da je česma napokon dobila izgled kakav i zaslužuje.

Pohvalu radnicima na dobro odrađenom poslu uputio je i mladi arhitekta Ninoslav Ilić.

"Jedna od najboljih stvari urađenih u gradu u posljednje vrijeme je definitivno revitalizacija česme na pijaci. Detalji, koji su pjeskarenjem starih premaza farbe došli do izražaja su fascinantni, a stari grbovi grada su ponovo zasijali u punom sjaju. Bravo!", kazao nam je Ilić.

Česmu su, sada se može na njoj i pročitati, Babiću podigli zahvalni Trebinjci davne 1890. godine.

babica cesma trebinje

Izlivena je u gvožđu, sa glavama lavova i grbovima grada, izdignuta u vis ženskom figurom koja na glavi nosi nešto čega danas nema.

Važno je istaći da je barun Babić bio prvi vojni i civilni upravitelj našeg grada, za vrijeme kojeg su nastali prvi urbanistički planovi i prve građevine novog Trebinja, u duhu tadašnje evropske arhitekture.

babica cesma trebinje