Evropska unija je od Srbije tražila da napravi operativni plan za migrante, i na tome nadležna ministarstva rade, izjavila je ministarka Jadranka Joksimović.

migranti srbija

Plan za migrante, koji je EU naknadno tražila kao obavezu u sklopu operativnog plana za poglavlje 24 (pitanja slobode i ljudskih prava), treba da bude gotov do kraja avgusta, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije za "Danas".

Vlada Srbije očekuje od Savjeta ministara EU da u septembru da preporuku za otvaranje prvih poglavlja, izjavila je Joksimovićeva.

"Nadamo se da će Savjet ministara EU na septembarskom zasjedanju donijeti preporuku o otvaranju prvih poglavlja u procesu evropskih integracija, da bi mogla do kraja godine i da se održi Međuvladina konferencija na kojoj bi mogla da budu otvorena prva poglavlja", ističe za ministarka.

Prema rečima Jadranke Joksimović, za sada je neizvjesno koja bi poglavlja mogla da budu otvorena.

"Da li će to biti poglavlja 35 i 32 ili 23 i 24, dosta zavisi od nastavka političkog dijaloga Beograda i Prištine. Za mene je najvažnije da smo sve što je do nas uradili. Radimo i oko dijaloga i oko akcionih planova za poglavlja 23 i 24", napominje sagovornica "Danasa".

Na pitanje da li to znači da je cijeli posao u vezi sa akcionim planovima za poglavlja okončan, s obzirom na to da je u nekoliko navrata EU vraćala taj dokument na doradu, Jadranka Joksimović napominje da je preostalo da se do kraja avgusta uradi i plan za migrante.

"Trebalo bi do kraja avgusta da se uradi i ono što je dodatno, naknadno traženo oko plana za migrante, i na tome nadležna ministarstva rade. To nije akcioni plan za migrante, samo da razjasnim, već operativni plan u okviru poglavlja 24", zaključuje ministarka za evropske integracije.

Evropski savjet sastaje se na svaka tri mjeseca. Naredni sastanak je u septembru, pa u decembru, martu i junu. To su prilike da se donese odluka o sazivanju Međuvladine konferencije i otvaranju poglavlja, podsjeća "Danas".