Radio klub „Trebinje“ E7TT (E73DPR) je zabilježio još jedan značajan takmičarski rezultat.

radio amateri trebinje

U proteklim međunarodnim takmičenjima „IARU R1 50 MHz“, koje organizuje IARU R1 - Međunarodna unija radio-amatera prvog regiona (Evropa-Afrika) i „Tesla memorijal 50 Mhz“ koje organizuje Savez radio-amatera Vojvodine, a koja se održavaju u istom terminu i traju 24 časa, učestovao je i trebinjski Radio klub.

Ekipu su činili najiskusniji radio-amateri Zoran Aleksić, E73S i Mladen Elčić, E73RO. Prema prvim preliminarnim rezultatima ostvareni su odlični plasmani u oba takmičenja.

Ova takmičarska aktivnost, kao i većinu radio-amaterskih takmičenja, gdje nadmorska visina takmičarske lokacije ne igra presudnu ulogu, ekipa je odradila sa klupske lokacije na Tulima, koja se u prethodnim godinama pokazala veoma pogodnom za aktivnosti na frekventnom opsegu 50 MHz.

Postignuti rezultat bi bez sumnje bio i bolji da je rađeno sa lokacije na vrhu Leotara, ali trenutno je to bilo neizvodljivo zbog tehničkih ograničenja, prije svega nemogućnosti podizanja gabaritnih antenskih sistema.

Radio klub „Trebinje“ već duži niz godina spada među rijetke klubove u RS i BiH koji su aktivni na ovom radio-amaterskom opsegu i svake godine bilježe sve značajnije uspjehe u takmičenjima na ovom „magičnom opsegu“, kako ga inače radio-amateri još nazivaju.

Kako kaže Zoran Aleksić, predsjednik Radio kluba Trebinje, propagacije (uslovi za prostiranje radio-talasa) pred početak takmičenja nisu bili nimalo obećavajući i sam početak takmičenja, prvih 4-5 časova, su bili ispod višegodišnjeg prosjeka.

Obrt se desio u četiri posljednja časa takmičenja, kada je došlo do iznenadnog spradičnog otvaranja opsega, što su trebinjski radio-amateri pažljivo pratili, reagovali u pravom momentu i tako u finišu takmičenja udvostručili ostvareni rezultat i značajno odmakli većini drugih učesnika.

Konačan rezultat je bio 440 održanih veza, ostvareno 639.593 poena (kilometara), sa prosječnom vezom od 1.453 km i najdaljom ostvarenom vezom sa stanicom KP4EIT iz Portorika,udaljenom 8.226km.

Ovaj rezultat je trebinjskim amaterima osigurao prvo mjesto u kategoriji timova u takmičenju „Tesla memorijal“, dok u „IARU R1“ takmičenju očekuju plasman među pet najboljih u konkurenciji stotinjak timova.

Bez obzira na konačan plasman u „IARU R1“ takmičenju tim Radio kluba „Trebinje“ je zadovoljan ostvarenim uspjehom, a posebno ako se ovome pridoda i Zoranov prošlogodišnji uspjeh , drugo mjesto u svijetu u takmičenju „CQ WW VHF 50 MHz“ u kategoriji pojedinaca, koje organizuje prestižni američki radio-amaterski časopis „CQ“.

Za ovaj izuzetan rezultat on je zvanično saznao desetak dana pred navedene takmičarske aktivnosti, što je ekipi dalo dodatni motiv da ponove dobar rezultat i ove godine.

U odnosu na razna sportska takmičenja gdje se takmičari okupljaju na jednom mjestu, radio-amaterska takmičenja se odvijaju sa geografskih lokacija koje učesnici sami odaberu, a obično su to neke pogodne lokalne planinske kote, gdje uspostavljaju svoje radio-centre i cilj je da se u zadatom vremenu, na određenim frekventnim opsezima, određenim vrstama rada (Morzeova telegrafija, telefonija, digitalni modovi) uspostavi što veći broj kontakta sa drugim stanicama.

U ovim takmičenjima ne postoje sudije, sve se odvija na fer-play osnovi, a nakon održanih takmičenja učesnici svoje takmičarske dnevnike sa održanim vezama šalju organizatoru.

Organizator vrši provjeru svake održane veze, podudarnosti podataka, u današnje vrijeme to se radi u najvećoj mjeri računarskom obradom.

Da bi se bolje shvati značaj ovih uspjeha možda je dovoljno reći da se ovaj radio-opseg u početku rada televizije koristio za prenos TV signala u brdsko-ruralnim područjima, a to je 20-30 km udaljenosti od TV predajnika, a da taj isti radio-opseg danas radio-amateri koriste za međusobnu interkontinentalnu komunikaciju.

Naravno, za sve to je potrebna odgovarajuća tehnika i operatorsko umijeće i vještina, a to još više daje na značaju ostvarenim uspjesima trebinjskih radio-amatera, jer su sami sagradili izuzetno kvalitetan antenske sisteme, pretpojačala prijemnih signala, pojačivač snage predajnika, razne interfejse i svu drugu neophodnu opremu, što ih danas svrstava u sam vrh opremljenih klubova u široj regiji.

radio amateri trebinje

Ako se uzme u obzir da Radio Klub „Trebinje“ na godišnjem nivou raspolaže sa budžetom od cirka 2.000-2.500 KM, od čega nakon režijskih troškova ostaje veoma malo sredstava za ulaganje u novu tehniku i ozbiljnije pripreme za takmičenja i druge radio-amaterske aktivnosti, postignuti rezultati su još značajniji, jer su to rezultati prije svega velikog truda, znanja i iskustva trebinjskih radio-amatera.