Atina i njeni međunarodni kreditori postigli su jutros dogovor o trećem paketu finansijske pomoći, čime Grčka izbjegava bankrot i ostaje u evrozoni.

grcka referendum

"Sporazum je postignut. Trenutno se pregovara o nekim sitnim detaljima", izjavio je neimenovni zvaničnik ministarstva finansija poslije maratonskih pregovora tokom noći u Atini, prenio je Rojters.

Zvaničnici Grčke su se i nadali da će do danas postići sporazum sa povjeriocima, koji će biti poslat na odobrenje parlamentu u Atini do 18. avgusta.

U pregovorima su učestvovali grčki ministri finansija i ekonomije Euklid Cakalotos i Jorgos Statakis i predstavnici Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropskog stabilizacionog mehanizma o novom paketu pomoći.

Atini se žurilo da završi sporazum o novom programu o približno 86 milijardi evra do utorka da bi dobila prvu tranšu do 20. avgusta, kada se suočava sa plaćanjem duga Evropskoj centralnoj banci.

Ukoliko nacrt memoranduma o razumijevanju i ponovljena analiza održivosti grčkog duga budu spremni po planu, očekuje se da će ih grčka vlada i parlament odobriti do četvrtka, što bi otvorilo put za sednicu ministara finansija evrozone u petak.

Taj dogovor o finansijskim aktivnostima Grčke predstavlja važan korak ka postizanju sveobuhvatnog dogovora o paketu pomoći vrijednom oko 85 milijardi evra.

Dogovoreno je da Grčka tokom 2015. godine zabilježi primarni deficit (uz budžetsku ravnotežu bez isplate dugova) od 0,25 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), potom primarni suficit od 0,5 odsto BDP-a 2016. godine, 1,75 odsto BDP-a 2017. godine i 3,5 odsto BDP-a 2018.