Bilo je to u jesen 2008. godine. U grad na rijeci Trebišnjici stigla je ekipa serije "Ranjeni orao" predvođena rediteljem Zdravkom Šotrom. Glavne lokacije za snimanje prethodno su odabrali scenografi filmske kuće "Košutnjak film".

andjelkina kapija

Nakon prvih klapa u Starom gradu i Lastvi, glavna junakinja serije - šarmantna Anđelka, koju je igrala srpska glumica Sloboda Mićalović, zavoljena je od mnogih Trebinjaca, a i od više miliona gledalaca ispred malih ekrana.

Čuvena "Anđelkina kapija" u trebinjskom Starom gradu kroz koju je Sloboda ulazila u dvorište sasvim druge kuće u Birčaninovoj ulici u centru Beograda, postala je brend turističke ponude Trebinja.

Međutim, ostalo je nejasno - "ko je glavni krivac za to?". Njegovo ime je Zoran Janković, srpski producent i direktor "Košutnjak filma".

"Snimio sam preko 20 serija, ali ovo još nisam doživeo. Svaka čast onima koji su se setili da 'iskoriste Anđelku', napravili su pravi mali brend gde turisti zastaju i prave fotografije", kazao nam je Janković, koga smo zatekli u obilasku "Anđelkine kapije".

producent zoran jankovic

On nam otkriva da su beogradski novinari nakon što se serija počela emitovati na RTS-u, bez konsultacije sa njim, otišli u Trebinje, nadajući se da će snimiti dvorište kuće u kojoj je živjela Anđelka Bojanić.

"Došli su u vaš grad i još se brže vratili u Beograd. Bili su baš ljuti. Odmah su me pozvali da me pitaju 'gde je Anđelkino dvorište'", kaže Janković.

Prema njegovim riječima, Trebinje ima odlične filmske uslove, posebno ako se snimaju serija ili film slični ultra popularnom "Ranjenom orlu".

"'Ranjeni orao' je i danas najgledanija ikad snimljena srpska serija. Čak i kada je repriziraju, ima veću gledanost od premijera pojedinih ostvarenja", kaže Janković.

On je za TrebinjeLive istakao da se u Trebinju u budućnosti može očekivati snimanje nekog novog projekta, ne želeći da otkriva detalje.