U Srbiji je došlo do velikog smanjenja potrošnje piva, čija upotreba je manja za 33 odsto u odnosu na 2008. godinu.

pivo

Potrošnja piva 2008. godine iznosila je šest miliona hektolitara godišnje, dok je prošle godine cijela pivarska industrija u Srbiji prodala oko četiri miliona hektolitra, kaže generalni direktor Apatinske pivare Dragan Radivojević.

On je ukazao da se sa sličnim problemom suočavaju i neke druge kompanije u Srbiji koje se bave proizvodnjom i prodajom sličnih proizvoda.

"To smanjenje je rezultat pada kupovne moći građana koji nemaju dovoljno novca da zadovolje svoje potrebe", kazao je Radivojević.

On je ukazao da, osim ekonomske krize i pada životnog standarda, na smanjenje potrošnje piva, utiče i to što se mladi, koji najviše konzumiraju pivo, iseljavaju iz zemlje i što imamo problem i sa starosnom strukturom stanovništva.

Uz to je i velika nezaposlenost kod mladih, što je dodatan problem ne samo za pivarsku industriju, već i za ostale privredne grane i cijelu zemlju, istakao je Radivojević.

On je kazao i da se kod nas sve više prodaje jeftinije pivo, čija cijena je inače opala za šest mjeseci ove godine oko četiri procenta. On je ukazao da je to veliki problem pivarske industrije, zbog čega pivare imaju lošije finansijske rezultate nego ranijih godina.

Riječ je o fundamentalnoj promjeni u pivskoj industriji Srbije, istakao je direktor Apatinske pivare.

Radivojević je naveo da i ostale zemalje regiona zbog krize imaju pad prodaje piva, ali je on daleko manji nego u Srbiji i iznosi između pet i sedam odsto.