OSVEŠTAN HRAM U PREBILOVCIMA Više hiljada vjernika dočekalo svete mučeničke kosti

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 08. 08. 2015. - 15:57h

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje dvadesetak arhijereja SPC i drugih pomjesnih crkava jutros je osveštao novoizgrađeni hram u Prebilovcima posvećen Hristovom vaskrsenju, u čiju kriptu su sahranjene mošti prebilovačkih novomučenika.

2015 prebilovci osvestanje

Patrijarhu i arhijerejima sasluživalo je preko 200 sveštenika, a svetoj liturgiji prisustvovalo je nekoliko hiljada vjernika sa svih prostora gdje žive Srbi.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da prebilovački mučenici pred vaskrslim Gospodom mole da se zločini počinjeni u Prebilovcima i donjoj Hercegovini nikada nikome ne ponove, naglašavajući da je njihova molitva za nas zapovijest i amanet koji neizostavno treba da ispunimo.

„Nakon 75 godina lutanja i stradanja koji su trajali i poslije njihove strašne – mučeničke smrti, njihovo prisustvo prekriva danas Prebilovce, Donju Neretvu i sve nas. Stoga vas ljubazno molim, braćo i sestre, udišite vazduh pažljivo i stupajte obazrivo, jer ste na zemlji svetoj, nakvašenoj krvlju, suzama i prahom mučenika koji nam postadoše vječni zastupnici pred Gospodom u Carstvu Nebeskom“, istakao je vladika Grigorije, koji je i jedan od glavnih inicijatora izgradnje ovog hrama.

On je naglasio da je sjećanje divno i pamćenje pohvalno, a da je zlopamćenje najveći grijeh, koji vodi u smrt.

2015 prebilovci osvestanje

„Pobjeda mučenika prebilovačkih je pobjeda Hristova. Njihova pobjeda danas je objava da je zlo nemoćno na duge staze, pogotovo za vječnost“, rekao je vladika Grigorije, dodajući da mučenici preklinju vjerni narod da Prebilovci i dolina Neretve zasiju dobrotom i životom.

Liturgiji su prisustvovali, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, proslavljeni režiser Emir Kusturica, ugledni srpki i svjetski ljekar prof. dr Predrag Peško, akademik Matija Bećković, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, glumac Petar Božović, izaslanik pape Franja.

Hram na ulazu u selo Prebilovci kod Čapljine je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici u ovom mjestu.

Gradnja ovog hrama, za koji je projekat uradio prof. dr Predrag Ristić uz pomoć sina Save, tekla je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i života.

2015 prebilovci osvestanje

Osveštanju hrama i svetoj arhijeresjkoj liturgiji prethodila je litija od sela Prebilovci do novoizgrađene crkve, gdje je kosti mučenika dočekao patrijarh Irinej.

Prebilovački svetitelji su kanonizovani na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji je održan od 15. do 29. maja 2015. godine.

Oni će biti uvršteni u kalendar svetih od naredne godine i slaviće se 6. avgusta.

Sveti Novomučenici Prebilovaca

za Hrista bačeni u jamu Šurmanaca,

verom nađoste večno Prebivalište

u Carstvu Krsta i Vaskrsenja;

ljubavlju tamu i mržnju pobediste,

i svetlost raja naslediste,

od Gospoda molite nam večno spasenje

i svemu svetu jevanđelsko pokajanje.

(Tropar, glas: 8)

Prema izvještaju žandarmerije NDH iz septembra 1941. godine, ustaše su toga ljeta ubile 820 Srba iz Prebilovaca.

Samo u jednom danu 6. avgusta te godine, ubijeno je 550-600 žena i djece tako što su živi bačeni u Šurmančku jamu kod Međugorja. Ugašen je život u 57 porodica.

2015 prebilovci osvestanje

„Ilindanski pokolj“ preživjelo je samo 170 Prebilovčana, pretežno muškaraca, koji su se ponovo ženili i u poznim godinama dobijali novu djecu. Tako je obnovlje život u selu. Zbog ove tragedije poznati japanski dnevnik Ashai Šimbum je pisao da je ovo mjesto četvrto na listi najstradalnijih sela na svijetu u Drugom svjetskom ratu.

2015 prebilovci osvestanje

prebilovci osvecenje hrama 016 prebilovci osvecenje hrama 016 prebilovci osvecenje hrama 016 prebilovci osvecenje hrama 016 prebilovci osvecenje hrama 016

TAGOVI:

Komentari

Moj dobri rode, svi su lagali,
I tvoj su vidik sav pomračili;
Za svojom srećom samo tragali,
I svuda krali i sve tlačili.
I mesto mleka, krv su sisali,
U stradanjima tvojim dugima.
Tvoje su svetlo ime brisali,
Da ne znaš ko si među drugima.
S ubicama su crkve stvarali,
I s izdajnikom gorde tvrđave;
U zakletvi te svakoj varali,
Na vodi digli moste rđave!
Na zgarištu ti drže govore,
Na gubilištu podlo piruju,
Na bunjištima sade lovore…
I mrtve uče sad da miruju.
Moj dobri rode, svi su rđavi,
Vapaj tvoj ne čuju što tuguje!
Izdajnik i sad još u tvrđavi,
S ubicom žrtva sada druguje.
Loman je, rode, most na provali,
Svud su u pričest otrov stavili…
S lupežom sve su novce kovali,
S krivokletnikom zavet pravili

Jovan Ducic

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja