U nedjelju 9. avgusta 2015. godine osveštaće se hram posvećen Svetom Georgiju na Vjenčacu, u Nevesinju.

nevesinje osvecenje hrama

Bratstvo Šipovaca je dobilo blagoslov episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija da budu ktitori crkve posvećene Svetom Georgiju, u okviru obnove srednjovjekovnog Vjenčac grada u Nevesinju.

Naime, Vjenčac je bio sjedište nevesinjske župe i glavni grad, kasnije i kneževsko sjedište. Da su Kosače često boravile i stolovale u Nevesinju, govori i podatak da je 10. oktobra 1435. godine Herceg Stefan izdao povelju „Pod gradom Vjenčacem na Nevesinju“.

U vremenima osvajačkih pohoda, tokom srednjeg vijeka, tvrđava je služila za prihvatanje stanovništva iz okolnih naselja.

Kroz cijelu istoriju postojanja, do Prvog svjetskog rata, funkcionisala je kao osmatračnica i vojno utvrđenje. Danas, vidljivi su ostaci vojničkog utvrđenja i gradskih zidina, koje su zbog svoje debljine i masivnosti odoljele vremenu.

Osveštanje hrama Svetog Georgija na Vjenčacu počeće u 8.30 časova. Poslije toga, uslijediće narodni sabor i veselje.

Večeras, 8. avgusta 2015. godine, u velikoj sali Opštine Nevesinje, održaće se književno veče i promocija knjiga povodom 140 godina Nevesinjske puške i osvećenja Hrama Svetog Georgija.

Promovisaće se knjige:
- "Da se ne zaboravi - Nevesinjci i vijek od Velikog rata" - drugo izdanje, priređivača Jovana Šipovca i Velibora Šipovca,

- "Hercegovina- običaji i vjerovanja", drugo izdanje, autora Velibora Šipovca, i

- "Nevesinjska puška", četvrto izdanje, autora Tomislava Šipovca.

Pored autora, učesnici književne večeri će biti istoričar Boško Buha i književnik mr Momčilo Golijanin.

Književno veče počinje u 20.00 časova.