Srpski režiser Emir Kusturica kaže da su Prebilovci trijumf ljepote nad klanjem i smrću.

prebilovci osvecenje hrama 016

"Srećna okolnost je što je taj narod odabrao put da se od svih nevolja brani ljepotom, dobrim i uzvišenim i ovo je krunsko djelo te ideje", rekao je Kusturica Srni u Prebilovcima gdje je danas osveštan Hram Hristovog Vaskrsenja.

On je istakao da je ovdje skrivena jedna duboka tajna umjetnosti i činjenica da se ona bazira na potresnoj istini.

Kusturica naglašava da je srpski narod jedini narod nad kojim je izvršen genocid i etničko čišćenje ali i da je, kada je u pitanju srpski narod, sve stavljeno naopačke.

"Izvršioci postaju žrtve, a stvarne žrtve genocida i etničkog čišćenja u prošlom ratu - Srbi sada jedva da stižu tamo gdje je trebalo da budu davno, da obilježe žrtve i uvedu zakone kao što su to uradili Jermeni", naveo je Kusturica.

On je istakao da su Srbi jedan od tri naroda koji je najviše stradao u novijoj istoriji Evrope.

Kusturica kaže da će Prebilovci postati svetište.

"Ono što je najljepše ovdje je što je ovaj hram značajno umjetničko djelo koje udiše život uprkos činjenici da je riječ o razbacanim, skupljenim i miniranim kostima", rekao je Kusturica.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je danas Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, kod Čapljine.

Hram je sagrađen na mjestu Spomen-kosturnice u koju su 1991. godine sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tokom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama, a u junu 1992. godine hrvatska vojska minirala Spomen-kosturnicu.