Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da su Prebilovci svjedočanstvo trijumfa života nad smrću i mjesto koje svjedoči da slava uvijek pripada mučenicima, a nikada dželatima.

dodik na osvecenju hrama u prebilovcima

"I Prebilovci i Jadovno i Donja Gradina dogodili su nam se u uslovima kada mi Srbi nismo imali državu. Zato je Republika Srpska, između ostalog, i nastala kao odgovor na bojazan da će nam se ovakvi zločini dešavati, te da se oni više nikada ne dese", rekao je Dodik.

U Prebilovcima, gdje je prisustvovao osveštanju Hrama Vaskrsenja Hristovog sagrađenog u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici u ovom mjestu, Dodik je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao život i borba za slobodu.

"I zato smo mi danas slobodni ljudi. Danas smo se sabrali na ovom čudnovatom mjestu, mjestu stradanja i vaskrsenja, kako bismo se prisjetili prošlosti, ali i kako bismo postavili dobre temelje i valjan zalog budućnosti Prebilovaca, cijele Hercegovine i Republike Srpske", istakao je Dodik.

On je napomenuo da od prošlosti zavisi naša sadašnjost, a naročito budućnost.

"Stoga je važno, braćo i sestre, prisjetiti se i pamtiti, njegovati kulturu sjećanja, ali na dostojanstven i veličanstven način kao što se to danas čini ovdje u Prebilovcima, jednom od najvećih srpskih stratišta u novijoj našoj istoriji", naglasio je predsjednik Srpske.

On je istakao da su u temelje Republike Srpske ugrađene kosti prebilovačkih, jasenovačkih i svih žrtava iz potonjeg rata. "Iz poštovanja i blagodarnosti prema njima, nikada ih ne smijemo zaboraviti, diveći se žrtvi koju su podnijeli da bi mi danas ovdje živjeli slobodno", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko zaboravimo prebilovačke, jasenovačke i druge mučenike postradale u prethodnim ratovima - mi zaboravljamo i odričemo se i dijela sopstvenog identiteta.

"Pamteći i proslavljajući ih, mi ih ne samo čuvamo od zaborava, već i doprinosimo da nam se nevesela prošlost i istorija više nikada ni pod kakvim uslovima ne ponove", naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da to nipošto ne znači da treba sijati mržnju i razdore na ionako rovitom terenu gdje živimo, već treba istrajno gajiti istinu i samo istinu, i on njoj svjedočiti neprestano, ma koliko bila bolna.

"Nikada se više u posljednjih 20 godina nije govorilo o pomirenju, a čini mi se da to i ne ide tako brzo. I danas ovdje trebalo je da se okupimo svi sa ovih prostora kako bismo otpočeli jednu novu stranicu našeg pomirenja. Nažalost, oni koje smo pozvali danas nisu došli... Ne zato što ovdje ne bi bili dobro dočekani, već naprosto zato što ta kultura podjela na ovim prostorima ne može da usahne i prestane nijednim događajem jer je ona tako stvarna", kaže Dodik.

On je istakao da iz Prebilovaca, strašnog mjesta stradanja, treba uputiti riječi koje će da tvore mir i slobodu.

"Da potomci Prebilovaca mogu da oproste - oni moraju da znaju ko su ti koji su to počinili. Odgovor na to pitanje čeka se nekoliko desetina godina", napomenuo je predsjednik Srpske.

On je ocijenio da su Prebilovci, ne samo simbol i metafora srpskog stradanja, već i obnove i vaskrsenja.

"To današnji dan jako svjedoči. Pored ovog hrama obnavlja se i selo koje uprkos strašnom pogromu nije prestalo da živi i diše, kao najbolji primjer žilavosti i otpornosti srpskog naroda koji je i pored bezbrojnih stradanja uspio da se održi", rekao je Dodik.

On je dodao da je Srpska garant njegovog opstanka i slobode i učiniće sve da iz dana u dan postaje sve jača i stabilnija, dostojna sjeni nevino postradalih Prebilovčana, svih Srba i njihovih potomaka.

"Zato je Srpska sinonim za slobodu, slobodu za sve, a prije svega za Srbe, ma gdje oni živjeli na ovim prostorima. Ona je utočište, sigurno mjesto za Srbe, odbranu njih i njihovog identiteta i slobode. Neka je slava svetim mučenicima Prebilovačkim, neka je slava svim stradalnicima našeg naroda u svim ratovima u kojim se postradali. Slava im!", poručio je predsjednik Srpske.