U Trebinju se sve više građana i turista žali na stomačni virus praćen bolovima u stomaku, mučninom, povišenom tjelesnom temperaturom, malaksalošću, povraćanjem i prolivom, kažu u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja.

hitna pomoc trebinje

Virus, uglavnom, traje nekoliko dana, s tim da je prvi dan najteži, kažu ljekari, napominjući da je najvažnije da se pacijent čim primjeti simptome javi porodičnom doktoru ili dođe u hitnu pomoć.

"Ima pacijenata koji se odluče za liječenje kod kuće, pa im se često bolovanje produži i do sedam dana", napominje dr Saša Borjan, načelnik Službe medicinske hitne pomoći u Trebinju.

Kao glavni pratilac stomačnih tegoba javljaju se proliv i povraćanje, koji su izazvani povećanim brojem bakterija, bakterijskih toksina i virusa koji se na povišenoj temperaturi razmnožavaju i prenose prljavim rukama i zagađenim namirnicama, te je u tom slučaju neophodan antibiotik.

"Nadoknada vode i elektrolita je najvažnija terapija kod crijevnih infekcija", kaže Borjan, savjetujući građanima da prilikom odlaska van Trebinja kupuju flaširanu vodu za piće.

S druge strane, naglašavaju ljekari, organizam se ne smije opteretiti jakom i teškom hranom, nego upotrebljavati rižu, bareni krompir, kompot od jabuka, banane i razne vrste blažih čajeva.

"Stomačni virus se brzo širi i veoma je zarazan za one koji kontaktiraju sa oboljelima ili borave u istom postoru", zaključuje Borjan u izjavi za TrebinjeLive.

TREBINjCI - Sporiš i dubačac spas za stomak

Trebinjci ističu da pored javljanja ljekaru obavezno stomačne tegobe liječe i putem alternativne medicine, posebno upotrebljavajući čajeve poput sporiša (hajdučke trave) i dubačca, a izbjegavajući kamilicu.

Prodavci na zelenoj pijaci kažu da je potražnja za ovim čajevima povećana, ističući da kesica košta u prosjeku oko pet maraka.

Ipak, ima i onih koji su čajeve protiv stomačnog virusa tražili i u kafanama, ali njihova želja ovog puta nije mogla biti ispunjena.

"Stomak me zavija već dva dana. Izašao sam do grada jer je u kući vruće. U kafani sam od konobara tražio da mi donese čaj od sporiša, ali mi je ljubazno odgovorio 'Taj čaj nemamo'", kaže Kosta.