NJegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da stradanje Srba u hrvatskoj vojnoj i policijskoj akciji "Oluja" prije 20 godina predstavlja tragediju biblijskih razmjera koju su nekada doživjeli Jevreji i Jermeni.

patrijarh irinej o kosovu, srbiji, narodu i evropi

Srpski patrijarh je nakon parastosa koji je služio sinoć u Sremskoj Rači za stradale Srbe poručio onima koji danas proslavljaju pobjedu nad nevinim narodom da zlo i zloba nikome dobra nije donijela.

Patrijarh Irinej je pred više od 20.000 okupljenih građana rekao da se danas prisjećaju i mole za nevino stradale Srbe, da mnogi pričaju o njihovom broju, ali da taj broj samo Gospod zna.

"Danas se, takođe, sećamo mnogobrojnog našeg srpskog naroda koji je na današnji dan prije 20 godina proteran iz svojih mjesta, iz svojih domova u kojima su vekovima živeli, a sve su to pod pretnjom smrti morali napustiti i potražiti spas u majci Srbiji", istakao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je naveo da je veliki broj protjeranih ostavio spaljene domove, razrušene crkve i razgrabljenu imovinu.

"Stradanje i progon Srba na današnji dan je jedan veliki zločin koji su činila naša braća po veri, braća sa kojom nas vezuje istorija i kultura", rekao je patrijarh Irinej.

On je podsjetio da je jedina krivica tog nevinog naroda - djece, žena i staraca, bila to što su bili Srbi pravoslavne vjere.

"Ta krivica im je pripisana ne samo ovim gonjenjem već i 1941. godine kada je, zbog svog imena i vere pravoslavne, postradalo najmanje milion Srba, ako ne i više. Ono što je najtragičnije jeste što to stradanje nije došlo od stranog naroda, nepoznatog, od neke vere neslične, već od naše braće sa kojima smo živeli u veri više od deset vekova", naveo je patrijarh Irinej.

Patrijarh je istakao da za veliku tragediju Srba veliku odgovornost snose oni koji predstavljaju Rimokatoličku crkvu.

Patrijarh ističe da se danas sjećamo stradalog srpskog naroda, čija stradanja ni danas nisu prestala, da mnogi tavore svojim životom u oskudici, siromaštvu lišeni ljudskog dostojanstva, da bi se mnogi vratili na svoja vjekovna ognjišta, ali da ih tamo čeka mržnja i nepoželjnost.

"Nismo mi genocidan narod, nikada u istoriji, ni danas! Narod smo koji je mnogo postradao o kojem je stvorena slika da mrzi, goni, progoni i ubija, a ta je slika daleko od nas i nadamo se da će biti promenjena", rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh je poručio da nas Gospod nije poslao da mrzimo, nego da volimo i pomažemo jedni druge, prijatelje i neprijatelje svoje, što i sam Isus Hristos zapovijeda.

"Neka bi dao Gospod da se na ovim prostorima povrati mir i sloga među ovim narodima", poručio je patrijarh srpski Irinej.