Ivana Tabaković, Milorad Jovanović, Radoš Milošević, Danko Karić, Darko Špec, Marko Ukropina i Igor Škero - učesnici su ekspedicije "Alpe 2015" Planinarskih društava "Vučji zub" iz Trebinja i "Volujak" iz Gacka.

ekspedicija hercegovaca na alpe

Oni planiraju da obiđu četiri vrha planinskog lanca Alpi i to: Grosglokner 3.798 metara nadmorske visine -  najviši vrh Austrije, Brajthorn 4.164 mnv koji se nalazi na granici Italije i Švajcarske, Mon Blan 4.810 mnv i Materhorn/Monte Červinjo 4.478 mnv na granici Italije i Švajcarske.

Prema informacija dobijenim od članova ekspedicije, oni su se uspješno popeli na najviši vrh Austrije - Glosglokner, napominjući da će se na Meterhorn peti iskusniji članovi ekspedicije.

"Ova ekspedicija prilika je za prvi uspon alpinista iz ovog dijela Hercegovine na Materhorn koji važi za jedan od najzahtjevnih vrhova svijeta, kao i značajnu stavku u karijeri svakog alpiniste", kažu planinari iz Hercegovine.

Oni ističu da će ekspedicija trajati od deset do trinaest dana, naglašavajući da su u proteklim mjesecima obavili sve neophodne pripreme - usponi na visoke planine u zemlji i okruženju u zimskim i ljetnjim uslovima.

"Nadam se da će se zastave trebinjskog 'Vučjeg zuba' i gatačkog 'Volujka', pored Mon Blana, zavioriti i na Materhornu i da će nam ovo svima biti jedno značajno alpinističko iskustvo", kaže Igor Škero, vođa sedmočlane ekspedicije.

Kako bi sigurnost učesnika ekspedicije podigli na najviši nivo, nabaljena je i savremena oprema za komunikaciju - radio stanice i GPS uređaji sa trekovima.