U Trebinju je večeras, dodjelom nagrade „Zlatni platan“ glumcima Petru Božoviću i u ime Nede Arnerić Radošu Bajiću, glumica Savina Geršak otvorila Treći festival mediteranskog i evropskog filma.

otvoren treci festival mediteranskog i evropskog filma u trebinju (4)

Otvarajući festival, jedna od najljepših glumica bivše Jugoslavije – Savina Geršak, istakla je da je došla u Trebinje da dođe po staru Savinu, koja je ostala u sjećanjima publike prije 30 godina.

„Ovo nisam očekivala. Nemam riječi i zaista ste me iznenadili. Hvala vam“, istakla je Savina kojoj je večeras uručena „Izuzetna povelja Leotara“ za poseban umjetnički pečat u mediteranskom filmu.

Petar Božović, doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, zahvaljujući se na dodijeljenoj nagradi za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji, rekao je da bi došao u Trebinje i da ne prima nagradu.

„Trebinje je grad u kojem bih voleo da živim“, rekao je kratko Božović nakon što mu je nagradu uručila Savina Geršak, burno pozdravljeni gromoglasnim apaluzima od trebinjske publike.

Iako nije bila u mogućnosti da dođe u Trebinje, prisutne je tonskim zapisom pozdravila laureat Zlatnog platana Neda Arnerić, u čije ime je nagradu primio reditelj i glumac Radoš Bajić.

„Ova nagrada mi je specijalno značajna, posebno jer se desila posle Milene Dravić, koja je ovu nagradu dobila prošle godine. To me obavezuje da svojim radom dokažem da sam je zaslužila“, rekla je Neda, dodajući da je mišljenja da je nagrada uslijedila nakon uloge u filmu „Za kralja i otadžbinu“, reditelja Radoša Bajića.

Prisutne je pozdravio i Radoš Bajić, ističući da je u Trebinju poslije 25 godina i čestitajući uručene nagrade ovogodišnjim laureatima.

„Petra nisam video veoma dugo i dok sam ga, kao i vi gledao onako velikog i gorostasnog kako dostojanstveno prima ovo izuzetno priznanje, palo mi je na pamet da smo se pre 40 godina fotografisali on, Bogdan Diklić i ja u Ljubljani. Želim mu sve najbolje i da napravi velike uloge koje su pred njim“, rekao je Bajić, dodajući da je Neda Arnerić, prije nego što je saznala da je dobitnik ove nagrade, zakazala putovanje.

On je istakao da je ona trebinjskoj publici uputila najljepše pozdrave sa Sjevernog pola, gdje se upravo nalazi.

otvoren treci festival mediteranskog i evropskog filma u trebinju (4)

„Ovaj festival ima šansu i perspektivu i nadam se da će postati preoznatljiv. Iz toga razloga sam i došao u Trebinju da dam svoj skroman doprinos“, kazao je Bajić, pozivajući publiku da sutra prisustvuje premijeri njegovog filma „Za kralja i otadžbinu“, koji će se prikazati u 20.00 časova na Ljetnjoj sceni Kulturnog centra.

Grad Trebinje je, uz Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Upravu za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, ovogodišnji pokrovitelj festivala.

„Kao predstavnici grada, potrudićemo se samo da nenametljivo budemo dobri domaćini, da vam otvorimo i vrata i srce Trebinja, i da svaki put kada dođete u naš grad ne budete gosti, već domaći“, istakao je Neđo Ćebedžija, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

On je dodao da je festival filma u gradu na Trebišnjici samo inicijalni segment budućeg intenzivnog fimskog života u Trebinju, koji će, nada se Ćebedžija, rezultirati novom tehničkom bazom gradskog kina.

otvoren treci festival mediteranskog i evropskog filma u trebinju (4)

„Neka ovih nekoliko dana prođe u dobrom druženju, kvalitetnim i uspješnim projekcijama, ali i idejama za nove filmske projekte, nadajući se da će bar neki od njih biti snimljeni u Trebinju“, kazao je Ćebedžija.

I ovog puta brojni filmski umjetnici ne samo iz regiona, već i šire rado će se družiti sa domaćinima kako na sceni, tako i u nekoliko širom svijeta čuvenih vinarija.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano dvadesetak filmova u nekoliko programskih cjelina: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

„Nadamo se da će ovaj festival ispuniti svoj zadatak i ’dovući’ domaće i strane produkcijske kuće da snimaju filmove u Hercegovini, što može biti veoma važan ekonomski činilac za čitav region“, naglasio je Peđa Milojević, selektor i umjetnički direktor festivala.

On je poručio da dobre projekcije, divan grad, sve ljepote Trebinja, dobri sagovornici novinarima budu publici gušt.

otvoren treci festival mediteranskog i evropskog filma u trebinju (4)

U okviru svečanog otvaranja festivala, prikazani su filmovi „Hercegovina“ Ivana Čolaka i „Čudo neviđeno“ Živka Nikolića, u kojem igraju ovogodišnji gosti – Savina Geršak i Petar Božović.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alpe adria kulturna mreža iz Beča i Javna ustanova „Kulturni centar“ iz Trebinja.

Medijski pokrovitelj festivala je ELTA televizija, dok su medijski sponzori Radio Trebinje, Glas Trebinje i portal TrebinjeLive.

Posebna zahvalnost upućena je Elektroprivredi Republike Srpske, Hidroelektranama na Trebišnjici, Elektrohercegovini, Herc gradnji, Udruženju „CORIE“, vinarijama Anđelić, Sekulović i Petijević i restoranima Stara Hercegovina, Bendiš i Ognjište.