SVEČANO U BOBOVIŠTIMA Sveti Ilija okupio mještane oko obnovljene crkve

Autor: Milan Putica Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 02. 08. 2015. - 15:20h

U selu Bobovišta /Trebinjska površ/danas je proslavljen Sveti Ilija, prisluga svih mještana ovog sela, gdje je u crkvi posvećenoj Svetom Đorđu Svetu liturgiju služio otac Momčilo Pejičić.

liturgija bobovista sveti ilija

Svetoj liturgiji prisustvovali su mještani Bobovišta i njihovi gosti.

Poslije bogosluženja mještani su pripremili trpezu ljubavi u objektu koji su sami sagradili i koji im služi za redovno okupljanje i druženje.

Bobovištani tako, mogu drugima da posluže za primjer šta se i koliko može uraditi kada su ljudi složni i kada zajedno rade na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Trebinjsko selo Bobovišta (Trebinjska Površ) smješteno je uz magistralni put koji povezuje Trebinje i Dubrovnik.

Još u Srednjem vijeku Bobovišta se spominju kao značajno mjesto, u kome je živjela srpska (trebinjska) vlastela najvišeg ranga.

Bobovišta se tada navode kao mjesto gdje su živjeli članovi vlastelinske porodice Ljubibratić – Bogdančić, jedne od najstarijih srpskih porodica trebinjskog kraja.

Uz selo je prolazio stari karavanski put koji je povezivao Dubrovnik sa Srbijom. O značaju ovog naselja, kao i o njegovoj starini govori i činjenica da su u to vrijeme u Bobovištima postojale tri crkve, od kojih su danas sačuvani samo temelji.

One su porušene u vrijeme čestih ratova sa Dubrovnikom ili tokom Turske okupacije ovog dijela srpskih zemalja.

Dvije crkve nalaze se u seoskom groblju i uz njih je nekropola srednjevjekovnih grobnica – ploča i sanduka. Ovih grobnica ima oko trideset, i mnoge su ukrašene.

Nedaleko od groblja je i staro selo.

Treća crkva se nalazila na samom vrhu planine Vlaštica, u čijem je podnožju smješteno selo Bobovišta.

U ovom hercegovačkom mjestu Ilindan se proslavlja od davnina kao prisluga svih porodica u selu. Osim Bobovišta, Ilindan je prisluga više okolnih sela.

liturgija bobovista sveti ilija

Ilindan se u ovom kraju proslavlja još od Srednjeg vijeka, a možda i ranije. To potvrđuju i toponimi koji svakako nisu novijeg datuma: Ilijin vrh (najviši vrh planine Vlaštica, iznad Bobovišta), i Ilijina glavica kod obližnjeg sela Gola glavica.

Na Ilijinoj glavici i danas postoji srednjevjekovna crkva posvećena Sv. proroku Iliji, oko koje ima više srednjevjekovnih grobnica.

Ova crkva datovana u 1481. godinu, i danas je aktivna crkva. Crkva na Ilijinom vrhu (Vlaštica) nalazila se na dominantnom mjestu, na staroj kamenoj gradini, na visini 911. metara.

Prema sačuvanom narodnom predanju, u blizini ove crkve nalazio se veliki krst koji su srušili Turci, odmah po dolasku na ove prostore i crkva je vjerovatno tada porušena i nije nikada poslije obnavljana.

Prema Konstantinu Jirečeku (Istorija Srba II) planina Vlaštica se u Dubrovniku u Srednjem vijeku nazivala Montanea Sclavorum ili Srpska planina, što govori o dubokim korijenima srpskog naroda na ovim prostorima.

Do rata 1992. godine Bobovišta su bila aktivno mjesto, u kome je živjelo 15-ak srpskih porodica.

U ljeto 1992. godine Hrvatska vojska izvršila je agresiju na BiH – opštinu Trebinje. Tokom cijelog ljeta i jeseni 1992. vođene su odsudne borbe na planini Vlaštica između HV i VRS koja je branila Trebinje.

HV je tada zapalila i opljačkala selo Bobovišta. Stanovnici sela sklonili su se kod rodbine u Trebinje.

Poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bobovišta su po prvi put odvojena od Trebinja kome su od pamtivjeka pripadala, i ušla u sastav „opštine Ravno“, koja je, velikim dijelom formirana na srpskom etničkom prostoru i na štetu srpskog naroda.

Ravno je udaljeno mjesto sa kojim Bobovišta nikada i ni u čemu nisu imala dodira.

Po završetku rata, mještani Bobovišta, za primjer drugim popaljenim selima, prvi kreću u obnovu svojih popaljenih ognjišta.

Do danas, obnovljena je velika većina kuća, uz pomoć donacija i vlastitih sredstava. U selu je prije više godina obnovljena i elektro mreža.

liturgija bobovista sveti ilija

Danas u selu stalno živi desetak domaćinstava, dok se vikendom u ovo desetak kilometara od Trebinja udaljeno selo okupi većina mještana.

Svi mještani se bave poljoprivredom i stočarstvom. Svoje proizvode prodaju u samom selu, gdje im kupci dolaze i kupuju.

Godine 2008. mještani Bobovišta započeli su obnovu jedne od dvije srednjevjekovne crkve u seoskom groblju. Do danas, urađeno je skoro sve.

Crkva je podignuta, svi radovi su skoro završeni. Postavljen je novi kameni ikonostas, rad trebinjskog klesara, talentovanog majstora Dalibora Rosandića.

Crkva je posvećena Svetom velikomučeniku i pobjedonoscu Georgiju, krsnoj slavi svih porodica u Bobovištima.

Iduće godine za Đurđevdan, crkva bi trebala biti osvještana.

 

TAGOVI:

Komentari

Neznam da li je autor teksta namjerno izostavio cinjenicu da mjestani sela Bobovista nisu sami izgradili crkvu ,vec su uz mali udio sakupljenih priloga dobili i veliki iznos od drzavnog ministarstva za raseljena lica kao i od drugih lokalnih institucija.
Pa uz iznosenje istorijskih podataka i opisa na koji nacin je uradjena,trebalo je navesti i one ljude koji su na bilo koji nacin doprinijeli obnovi i izgradnji crkve Sv. Georgija.

Odgovori

Ne znam se pise uvijek odvojeno, moj Savo…

Odgovori

Sve je predivno,crkva je uradjena perfektno ali osim mjestana jos neko je morao izgraditi od temelja do krova i zvonika a ne spominje se u ovom tekstu!Ako je poznato ime redakciji bilo bi dobro i korektno objaviti da se zna!Pozdrav

Odgovori

Majstor koji je ozidao crkvu zove se kao i ovaj komentator – Savo Andrić, sa Bobana. On je uradio najvise radova. Bilo je i drugih majstora. Dugo se i radilo. Mjestani su, ipak, morali tražiti i pomenute donacije, niko im to nije dao na lijepe oči. Po meni je veća zasluga nekoga ko se u svoje ime moli i zalaže svoj ugled za opšte dobro i to bez materijalnog interesa, od nekog majstora koji je svoj rad sigurno naplatio. Trebalo bi i njihova imena navesti. Inače, tekst je za pohvalu.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja