Na zubačkim Ublima kod Trebinja sinoć je počela tradicionalna narodna proslava pod nazivom "Iz ustanka nicaše sloboda", koja je okupila nekoliko hiljada ljudi sa područja Trebinja, Nikšića i Herceg-Novog.

proslava na zubackim ublima 2015

U pozdravnom obraćanju, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao da je ovogodišnji 53. narodni sabor na Ublima u znaku vojvode Luke Vukalovića, podsjećajući na značaj ustanka iz 1862. godine i bratsku vezu naroda sa tromeđe Republike Srpske i Crne Gore.

Prisutne građane su pozdravili i predsjednik opoštine Nikšić Veselin Grbović i odbornik hercegonovske Skupštine Slobodan Radović - Krušo.

U kulturno-zabavnom programu  nastupili su Nada Topčagić, Ela i „Moda bend“.

proslava na zubackim ublima 2015

KAO U SREĆNA VREMENA

I ove godine na Ublima je bilo nekoliko ugostiteljskih objekata, a okupljeni su pored tradicionalnog pasulja, jeli i janjce sa ražnja, roštilj, te isticali da ovakve proslave pamte samo iz vremena prije rata.

"Redovno dolazimo na Ubla. Lijepo je vidjeti kako Srbi njeguju svoju slobodarsku tradiciju. Ovo je veliko za sva tri grada na tromeđi i nadam se da će svake godine biti bolje i bolje", kaže Milorad iz Herceg-Novog.

Za Trebinjce proslava na Ublima prava je prilika da se dobro provesele.

"Narodna muzika i običaju su ono što nas čini specifičnim narodom. Ovo je bilo samo u ona 'srećna vremena', ali evo, obnovismo Ubla. Tu je i dosta mladosti", kazala nam je Gospava iz Trebinja.

Ovogodišnje saborovanje na Ublima nastavljeno je jutros, gdje Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije služi Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog despota Stefana, nakon koje će uslijediti otkrivanje spomenika vojvodi Luki Vukaloviću.

proslava na zubackim ublima 2015

proslava na zubackim ublima 2015