Predstavi "Velika drama" Siniše Kovačevića, a u režiji Dejana Cicmilovića, u izvođenju KUD "Kruščić" iz Kruščića kod Kule, dodijeljena je 'Zlatna maska' za najbolju predstavu u cjelini 58. Festivala festivala, smotre dramskih amatera.

zavrsen 58 festival festivala, velika drama pobjednik festivala u trebinju

"Velika drama je na ovom Festivalu pokazala sve atribute velike predstave!", istakli su članovi žirija obrazlažući svoju odluku.

Ova predstava najbolja je i po ocjeni žirija publike, a dodjeljene su joj i tri Zlatne maske - za najbolju epizodnu ulogu, najbolju mušku ulogu i režiju.

Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu Raško Jovanović - predsjednik, Lea Obradović i Željko Hubač - članovi, dodijelio je pet diploma i deset zlatnih maski.

Zlatna maska za najbolju kolektivnu igru žiri je dodijelio ansamblu predstave „Odjeci“, koja je rađena po motivima drame „Čas“ Ežena Joneska, u izvođenju Bjelopoljskog pozorišta.

"Kvalitetan glumački ansambl, vođen sigurnom rukom inventivnog reditelja, uspio je da u jednom dahu na savremen način protumači veliko djelo klasične avangarde", naveo je žiri u obrazloženju.

Zlatna maska za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka dodjeljena je Jovanu Vučuru, za muziku u predstavi „Ko to tamo režira“ Gorana Vrbanića i Igora Svrdlina, u izvođenju Gradskog pozorišta iz Trebinja Off Scena.

"Autor je svojim djelom pokazao u kojoj mjeri je značajno inventivno zvučno pratiti zbivanja na sceni, kako bi muzika postala integralni dio umjetnički relevatnog pozorišnog događaja", kazao je u obrazloženju odluke Željko Hubač.

Zlatna maska za najbolju kostimografiju stručni žiri je dodijelio Mireli Trepanić i ansamblu predstave „Skidajte se do kraja“ Antonia Mek Kartena i Stefena Sinklera, u izvođenju Bosanskog kulturnog centra Gračanica i KUD-a „Adem Alić“.

"Uslovnost velikog broja promjena u ovoj predstavi i posebno potreba da kostim bude funkcionalan, savladani su sa osobitim osjećajem za stilsku koherentnost", ističe se u obrazloženju ove odluke.

Zlatna maska za najbolju scenografiju dodjeljena je Ljubu Mirčevskom za scenografiju u predstavi „Tetovirane duše“ Gorana Stefanovskog, u izvođenju Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke.

"Scenografija je u semantičkom smislu izuzetno precizna. Inventivna upotreba dizajna svjetla i osobena igra sa teatrom sjenki, daju puno značenje ovom tekstu na psihološkom planu", kaže se u obrazloženju odluke.

Zlatna maska za najbolju žensku epizodnu ulogu dodjeljena je Milici Minić za ulogu Jelistrine Vučić u predstavi „Velika drama“ Siniše Kovačevića, u izvođenju KUD „Kruščić“ iz Kruščića

"Sjajanim osjećajem za mjeru i dubokom emocionalnošću Milica Minić je na malom prostoru pokazala kako se uloge tragetkinja mogu suptilno izgraditi", kazao je obrazlažući odluku Hubač.

Zlatna maska za najbolju mušku epizodnu ulogu dodjeljena je Miši Bajkiću za ulogu Kolje u predstavi „Tetovirane duše“ Gorana Stefanovskog, u izvođenju Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke

"Velikim glumačkim iskustvom Miša Bajkić je uspeo da u svedenom glumačkom izrazu pokaže višestruku znakovitost lika Kolje u kontekstu teme komada", navodi se u obrazloženju odluke.

Zlatna maska za najbolju žensku ulogu dodjeljena je Zrinki Majstorović za ulogu Kler u predstavi „Sluškinje“ Žana Ženea, u izvođenju Dramske skupine eRKaVE Zagreb Hrvatskog sveučilišta u Zagrebu i Francuskog kluba iz Varaždina.

"Eruptivnom furioznošću ispoljenom na samom početku predstave Majstorovićeva je ljestvicu glumačkog zadatka popela na visok nivo, uspjevši da je preskoči u prvom pokušaju u maestralno odigranoj završnoj sceni dramskog sukoba", kaže se u obrazloženju odluke.

Zlatna maska za najbolju mušku ulogu dodjeljena je Nikoli Bulatoviću za ulogu Milorada Vučića-Čelnog u predstavi „Velika drama“ Siniše Kovačevića, u izvođenju KUD „Kruščić“ iz Kruščića.

"Veliki i posebno zahtjevni glumački zadatak Nikola Bulatović je ispunio dosljedno slijedeći psihološki kod autora i diktirajući svojom interpretacijom cijeloj predstavi gvozdeni ritam, izuzetno važan za katarzičnu percepciju".

Zlatna maska za najbolje rediteljsko ostvarenje dodjeljena je Dejanu Cicmiloviću za režiju predstave „Velika drama“ Siniše Kovačevića, u izvođenju KUD „Kruščić“ iz Kruščića

"Kompleksan i nesporno kvalitetan dramski tekt Siniše Kovačevića reditelj je unaprijedio inventivnim postupkom na planu adaptacije i preciznog kodiranja žiže scenskog sukoba, pokazujući pritom i veliko umjeće u radu sa glumcima", ističe se u obrazloženju odluke.

Svečanom proglašavanju najboljih prethodilo je izvođenje predstave "Skidajte se do kraja", po tekstu Antoni Mek Karten i Stivena Sinklera, a u režiji Mirela Trepanića, ansambla Bosanskog kulturnog centra i KUD "Alen Alić" iz Gračanice.

zavrsen 58 festival festivala, velika drama pobjednik festivala u trebinju (1)

U okviru pratećeg programa 58. Festivala festivala večeras je otvorena izložba pozorišne fotografije članova Foto-kini kluba Trebinje  pod nazivom "Festival okom kamere", te odigrana predstava "Ne igraj na Engleze", po tekstu Vladimira Đurđevića, a u režiji Bora Nenića, ansambla IKS-OKS Teatar Boljevci.

Ovogodišnji, 58. Festival festivala trajao je sedam dana, u okviru koga je prikazano sedam predstava u takmičarskom programu.

Po prvi put od obnavljanja festivala nastupila je i predstava iz Hrvatske, a kao posmatrači bili su prisutni predstavnici Slovenije.