U izdanju cetinjske „Svetigore“ objavljena je nova knjiga dr Milana Milanovića iz Beograda - „Krsne slave i prezimena u sjeverozapadnoj Boki i Južnoj Hercegovini“.

Krsne slave i prezimena u sjeverozapadnoj Boki i Juznoj Hercegovini dr milan milanovic

Ovim naslovom autor nadopunjuje svoj impozantni opus modernog, ovovremenog poimanja mitskog i carostavnog testamentuma kao univerzalnog okvira ko smo i šta smo.

Ovo je naslov osobene individualnosti autentičnog stvaralačkog pečata, matrice, ishoda iz stvaralačkog raščitavanja carostravnih dokumenata i obogaćenje zavičajne bibliografije u kojem tumačenjem jučerašnje postaje današnje, staro novo - vječito.

Milanović kao pravi sljedbenik prote Save Nakićenovića, dr Jefta Dedjera i Obrena Kozića piše o bratstvima Boke i Južne Hercegovine.

„Krsne slave i prezimena u Sjeverozapadnoj Boki i Južnoj Hercegovini“ čine nastavak kazivanja iz dosadašnjeg Milanovićevog stvaralačkog opusa na ovu temu ( „Bajkove Kruševice-antropogeografskaistraživanja“, Kruševački rodoslovi Knjiga I Milanovići“, Demografske promjene i rurani razvoj jednog regiona u našem primorju), dopunjen novim tekstovima i grafikama sa dosta novih podataka, opštim i posebnim naslovima.

U ovoj knjizi Milanović prezentuje svoje ogromno istraživačko bogatstvo.

Poslije opštih podataka koliko ima krsnih slava kod Srba, prikazuje tipične krsne slave u starohercegovačkim i crnogorsko–brdskim plemenima.

Tu je i osvrt na etnološku strukturu stanovništva i krsne slave u Srbiji.

Milanović je autor koji ustrajno svoju priču i svoje kazivanje hrani životom, folklorom i aromom svog zavičajnog podneblja.

Nije se priklanjao tekućim modama, ali je u stvaranju ovog naslova njegovao moderan izraz - iskaz.

Zdušno zagledan u zavičajne svetosti i sudbine autor je kazivanja prožeo tradicijom i pamćenjem. Iz tog vrela stižu nam ljudske i Božije vrijednosti.

Priča o slavama je priča o životu, ljudima, prirodi i događajima vezanim za onaj svijetli i kulti običaj koji se zove slava.

U opštem dijelu ove zavičajne monografije obrađuju se osnovne etnološke karakteristike oblasti, rasprostranjenost i brojnost krsnih slava u posmatranoj oblasti.

U odjeljku krsne slave po naseljima i prezimenima kreće od sjeverozapadne Boke, Bajkovim Kruševicama, Sutorinom, Mokrinama, do Kameng u Ublima u Krivošijama, a zatim tu je i odjeljak o Južnoj Hercegovini - slave i prezimena u Zupcima, Trebinjskoj šumi, Površi, popraćeni prilozima sa terena.

Knjigu, s druge strane, čine priče života ljudi i vremena u zlatnoj svjetlosti kratkovjčnog trajanja. Poenta ovog naslova je otrgnut od zaborava tradiciju, sačuvati u ovom vrzinom kolu ko smo i šta smo.

Ovaj tekst predočava realnu sliku života tradicije i vremena, a ovo kazivanje koje ide sa koljena na koljeno potvrđuju Milana Milanovića kao vrsnog hroničara svega onoga što je vezano za rodni kraj.