HERCEG-NOVI - U Herceg-Novom večeras će svečano biti otvoren drugi "Trg od ćirilice", koji je blagoslovio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

herceg novi

"Trg od ćirilice" svečano će početi u porti hrama Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, a trajaće do 30. avgusta.

Predstavnici odbora za organizaciju manifestacije, koju čine članovi Udruženja knjižara i izdavača Crne Gore, Mitropolija crnogorsko-primorska i hercegnovska Crkvena opština Stari grad, prošle godine pobrali su aplauze svih onih koji ćirilicu smatraju svojim pismom.

Centralno književno veče biće prvog dana manifestacije, kada će biti predstavljeno fototipsko izdanje cetinjskog "Oktoiha petoglasnika", iz štamparije Đurđa Crnojevića, koji pripada zbirci dragocjenih rukopisnih knjiga manastira Dečani.

To je zajedničko izdanje Narodne biblioteke Srbije, Mitropolije crnogorsko–primorske i manastira Dečani.

Fototipsko izdanje objavljeno je povodom 520 godinja od štampanja, a prve večeri o "Oktoihu" će govoriti mitropolit Amfilohije, književnik Budimir Dubak i književni kritičar Želidrag Nikčević.

"Ćirilica je ugrožena koliko spoljnim pritiscima, toliko i našim nemarom. Cilj i ovogodišnjeg `Trga od ćirilice` jeste da ukaže kakva bogatstva i vrijednosti postoje i da svima pokažemo da su nasljednici ćirilične baštine spremni i da ostanu u toj tradiciji", rekao je Nikčević.