Uprava trebinjskog preduzeća "Vodovod" podnijela je zahtjev Gradskoj administraciji za povećanje cijena vode za stanovništvo za 26 odsto, a odvodnje i pročišćavanja za 24 odsto, nezvanično saznaje TrebinjeLive.

voda ispravna za pice trebinje

"Vodovod", na čijem je čelu Borivoje Ninković iz SDS-a, prvo polugodište 2015. godine završio je sa gubitkom od 169.384 KM, a glavnog krivca za gubitak vide u cijenama vode, kanalizacije i prečišćavanja.

"Bez subvencija iz gradskog budžeta ili povećanja cijena usluga, ovo preduzeće nije u mogućnosti da uspješno izvršava osnovne djelatnosti, niti ostvari pozitivno poslovanje", navodi se u izvještaju Vodovoda.

Gradska uprava ima mogućnost da na osnovu člana 20, stav četiri Zakona o komunalnim djelatnostima iz budžeta vrši subvenciju komunalnim preduzećima.

U izvještaju se navodi da neredovne platiše najviše dolaze iz redova privrednih subjekata.

Gradska administracija do 30. juna nije udovoljila povećanju cijena usluga "Vodovoda", ali nismo uspjeli saznati da li će gubitak vodovoda uskoro platiti građani Trebinja iz svojih džepova, tako što će Vodovodu biti odobreno poskupljenje usluga.

Aktulena cijena vode na području Trebinja za domaćinstva iznosi 0.73 KM po metru kubnom.