Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je na svečanom prijemu u Kremlju za predstavnike svih pravoslavnih crkava povodom 1000 godina od smrti Svetog kneza Vladimira, krstitelja Rusije, da ruski narod stremi ka visokim idealima dobra, pravde, pravednosti i "sveljudskosti".

Vladimir Putin

Prijemu su prisustvovali ruski patrijarh Kiril, predstavnici pravoslavnih crkava, među kojima Srpske pravoslavne crkve /SPC/, predstavnici drugih religija u Rusiji, kao i državne i javne ličnosti, objavljeno je na sajtu SPC.

Obraćajući se gostima, Putin je rekao da je dalekovida i sudbonosna odluka kneza Vladimira o primanju hrišćanstva u Rusiji bila značajna za nastanak centralizovane ruske države i formiranje jedinstvene ruske nacije.

"Rusija se kao velika država gradila na multinacionalnoj i multikonfensionalnoj osnovi", istakao je Putin, navodeći da je u odluci kneza Vladimira izraženo stremljenje ruskog naroda ka visokim idealima dobra, pravde i pravednosti, ka bratskom zajedništvu i solidarnosti sa cijelim svijetom.

On je naveo da je slavni ruski pisac Fjodor Dostojevski to nazvao "sveljudskost", te podsjetio da je Veliki knez Vladimir postao istinski osnivač Rusije, njenog kulturnog i privredng razvoja, mudar i dalekovid vladar Rusije.

"Takav je ostao i poslije primanja svetog krštenja u drevnom Hersonesu, odnosno Korsunu, na jugozapadu Krima. Ti duhovni izvori i danas napajaju bratske slavenske narode Rusije, Ukrajine i Bjelorusije", naveo je Putin.

On je istakao da ruski narod ostaje vjeran idealima kneza Vladimira i da njeguje mir i slogu u svojoj multinacionalnoj zemlji, zajedno teži njenoj dobrobiti i procvatu, sa poštovanjem se odnosi prema običajima svih naroda, svih tradicionalnih religija u Rusiji.

Ruski patrijarh Kiril je rekao da djela kneza Vladimira i njegova ličnost postaju posebno aktuelni zbog događaja u Rusiji i van nje, te da na fonu tragičnih događaja u svijetu, Rusi naročito snažno osjećaju neophodnost jačanja opštepravoslavnog jedinstva, solidarnosti i uzajamne podrške.

"Mada danas na teritoriji istorijske Rusije postoje nezavisne države, vjerujem da njihovi narodi žele da budu jedinstveni duhovno. U osnovi našeg života je jedna vjera, koju je izabrao knez Vladimir, koji je formirao konture velike evroazijske države, na čijoj teritoriji danas postoje nezavisne zemlje", rekao je patrijarh Kiril.

On je dodao da toga očigledno treba biti svjestan kada se govori o duhovnom jedinstvu bratskih naroda, koji su izašli iz jedne krstionice - naroda Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.