Organizacioni odbor za obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba pokrenuo je inicijativu da se 5. avgust proglasi za Dan žalosti na teritoriji Srbije kao znak sjećanja na tragično stradanje srpskog naroda tokom akcije "Oluja".

oluja

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je da će se tog dana istovremeno oglasiti zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve i sirene sa signalom za prestanak opasnosti.

Na sjednici Odbora usvojen je prijedlog Programa obilježavanja 5. avgusta.

Sjednicom je predsjedavao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, u svojstvu predsjednika Odbora, a prisustvovali su ministar pravde Nikola Selaković, ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Sastanku su prisustvovali i savjetnik premijera Srbije Dragutin Matanović, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Zoran Mašić i šef Kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivan Ristić.
Akcija Hrvatske vojske i policije pod nazivom "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine tokom koje je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

Akcija "Oluja" predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgust 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.