Predstavom "Velika drama", u izvođenju ansambla KUD "Kruščić" iz Kruščića kod Kule, publici 58. Festivala festivala predstavili su se pobjednici republičkog festivala Srbije.

velika drama 58 festival festivala trebinje 004

Tekst za ovu predstavu napisao je Siniša Kovačević, a urađena je u režiji Dejana Cicmilovića.

Pisac se fokusira na crnogorsku porodicu Vučić, koja aktivno, u ideološkom i svakom drugom smislu, učestvuje u kolonizaciji Vojvodine.

Glavni junak "Velike drame" - Milorad Vučić, kojeg glumi Nikola Bulatović, uspjeva da vijekovima ustrojavanom patrijarhalnom društvu nametne ideološke zablude novog vremena, pretpostavljajući pritom  tradiciju komunističkoj viziji progresa.

Milorad svim srcem vjeruje da je komunizam pravedno društvo, te da je to konačno uređenje koje će ispraviti sve vijekovima gomilane nepravde.

I upravo u tom vjerovanju zaboravlja neke od osnovnih vrijednosti života i, svjesno ih žrtvujući, doživljava tragediju, koja na njegovu porodicu utiče generacijama potom.

U okviru pratećeg programa festivala večeras su u bioskopskoj sali Kulturnog centra promovisana izdanja "Sterijinog pozorja":"Sabrana djela Jovana Sterije Popovića" u dva toma: "Vesela i žalosna pozorja", te časopis za pozorišnu umjetnost "Scena".

Na programu 58. Festivala festivala sutra od 20.30 časova je predstava Gradskog pozorišta Trebinje "Ko to tamo režira", u režiji Igora Svrdlina.

U okviru pratećeg programa, sa početkom u 19.15 časova, biće predstavljena izdanja Pozorišnog muzeja Vojvodine: "Dramaturški postskriptum" i "Lutka i maska u srpskoj tradiciji".