U Trebinju je večeras počeo 58. Festival festivala, smotra dramskih amatera sa prostora bivše Jugoslavije, koji je okupio sedam pozorišta iz Republike Srpske, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i, po prvi put od obnavljanja manifestacije - Hrvatske.

58. festival festivala trebinje 2015

Uz pozdravne riječi upućene gostima festivala i ljubiteljima pozorišta, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je otvarajući 58. smotru dramskih amatera istakao da je Festival festivala kulturna manifestacija koju kreiraju susjedi, jer su svjesni da bez mostova koje vodi kultura svi ostaju na margini, teški sami sebi.

"San svakog amatera bio je da nastupi na trebinjskim daskama. Upitali smo se ko ima pravo da ih iz toga sna izvede, ko ima pravo da im zatvori tu priliku, ko ima pravo da im oduzme jedan takav podstrek. U tome je cijela priča", istakao je gradonačelnik Vučurević.

58. festival festivala trebinje 2015

On je dodao da je jedan od glavnih ciljeva i zadataka da obnovljeni Festival festivala ne bude ograničen samo na ex-YU prostor, već i na širi region, naglašavajući da se nada da će trebinjski festival prepoznati u evropskom kontekstu, u mreži festivalu koji profilišu zajednički evropski kulturni identitet.

Program festivala večeras je počeo predstavom "Odjeci" Bjelopoljskog pozorišta iz Bijelog Polja iz Crne Gore, koja je na Festivalu dramskih amatera Crne Gore osvojila prvo mjesto, uz još sedam prvih nagrada.

U predstavi, koja je rađena po motivima drame "Čas" Ežena Joneska i u režiji Gorana Bjelanovića, uloge se povjere glumcima Predragu Peđi Vukojeviću, Slađani Bubanji, Sanji Ćirović i Vladu Tomoviću.

Ovogodišnji moto Festivala je 'Teatar je za mene mjesto čuda", citat Erika Emanuela Šmita, francuskog pisca čiji su pozorišni komadi sa velikim uspjehom igrani na najprestižnijim scenama u svijetu, a romani prevođeni na desetine jezika i objavljivani u milionskim tiražima.

58. festival festivala trebinje 2015

Već sutra, sa početkom u 20.30 časova, publici će se predstaviti članovi ansambla KUD "Kruščić" iz Krušića-Kula sa komadom "Velika drama", u režiji Dejana Cicmilovića.

U okviru pratećeg programa sutra će sa početkom u 19.15 časova održati promocija izdanja Sterijinog pozorja - "Sabrana djela Jovana Sterije Popovića" i promocija časopisa za pozorišnu umjetnost "Scena".

Na ovogodišnjem festivalu, po prvi put, u svojstvu posmatrača, prisutni su i predstavnici dramskih amatera Slovenije.

Pokrovitelj 58. Festivala festivala je Grad Trebinje, dok su izvršni producenti Javne ustanove "Centar za informisanje i obrazovanje" i "Kulturni centar" Trebinje.

Ulaz za sve predstave je besplatan.