U čast 140 godina od ustanka naroda Hercegovine protiv turske okupacije, poznatijeg kao "Nevesinjska puška", u Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba slika na kamenu Biljane Ristić.

izlozba slika heroji hercegovine u trebinju

Otvarajući izložbu, zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija je istakao da ustanak iz 1875. godine, u jednom novom političkom i istorijskom diskusu, zovu 'Trećim srpskim ustankom'.

"I Vojvodina i Hercegovina, a Trebinje posebno, ovih dana stoje pred bronzanim Lukom Vukalovićem, hercegovačkim vojvodom, čiji je ustanak ne samo pripremio teren, nego u samom narodu stvorio sve neophodne pokretačke ideje i jednu novu misao o slobodi ovdje, gdje su se dodirivale dvije velike carevine, a svoje interese, uglavnom tajno i ispod žita, promovisale velike evropske sile", kazao je Ćebedžija, dodajući da je svim hercegovačkim prvacima zajedničko snažan stav, odlučnost, mir u pogledu, dostojanstvo, ozbiljnost, pronicljivost.

Biljana Ristić, koja je rođena Nevesinjka, u jednom od najstarijih slikarskih tehnika "secco" naslikala je portrete heroja Hercegovine, učesnika slavnog ustanka, želeći da se na taj način, kao mali, običan čovjek, oduži svojim pradjedovima i svom rodnom kraju.

izlozba slika heroji hercegovine u trebinju

"Misija izložbe je u tome da obiđe sve srpske zemlje, jer su i junaci Nevesinjske puške u svojoj zamisli imali ideju da spoje sve srpske zemlje", istakla je Ristićeva, dodajući da je kamen jedina autentična podloga na kojoj su njeni junaci mogli da budu predstavljeni.

Kako kaže,  kamen je biser Hercegovine, dragi kamen, gdje trebaju da budu predstavljeni dragulji Hercegovine, kao što su to hercegovački ustanici.

Kuriozitet radove je u tome što su potrebna kamenja za slike sa Morina, iz kraja harambaše Pera Tunguza, jednog od najvećih junaka Nevesinjske puške.

Izloženi su portreti 20 najviđenijih junaka „Nevesinjske puške“ – Pera Tunguza, Stojana Kovačevića, Jovana Gutića, Bogdana Zimonjića, Mića Ljubibratića, Milentija Perovića, Petra Radovića i drugih, a među naslikanim hercegovačkim junacima našao se i portret grofice Žane Merkus, koja je bila dobrovoljac iz Holandije u redovima ustanika.

izlozba slika heroji hercegovine u trebinju

O značaju ustanka i njegovim istorijskim posljedicama prisutne je upoznao viši kustor Muzeja Hercegovine Zoran Mijanović.

Ustanak protiv Turaka počeo je 27. juna (9. jula) 1875. godine u nevesinjskom kraju i predstavlja jedan od najsudbonosnijih događaja u istoriji (jugo) istočne Evrope u 19. vijeku, te pokrenuo takozvano 'Istočno pitanje'.

Izložba, koju će zainteresovani moći da pogledaju u narednih deset dana, do sada je bila postavljena u Subotici, Novom Sadu, Pančevu, Beogradu, Nevesinju.

izlozba slika heroji hercegovine u trebinju

izlozba slika heroji hercegovine u trebinju