I ove godine, u naseljima i selima na području našeg grada primjećen je povećena broj zmija koje dolaze i do kućnog praga, a iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Trebinje poručuju da imaju dovoljno  antiviperinum seruma, odnosno seruma protiv zmijskog otrova.

skuvala zmiju mostar

"Na svu sreću, do sada nema evidentiranih ujeda zmija otrovnica, ali građanima savjetujemo dodatan oprez", kaže Biljana Suša, dežurni ljekar Službe hitne medicinske pomoći Trebinje.

Ljekari savjetuju da se u slučaju ujeda zmije odmah pozove hitna pomoć ili se osoba odveze do prve ambulante. Takođe, važno je, napominju doktori, u slučaju ujeda zmije da pacijent miruje da se otrov ne bi širio.

Glavni simptom ujeda otrovne zmije /poskok, šargan/ je oticanje koje se brzo širi, a ujed prati i mučnina, povraćanje, grčevi i nesvjestica.

Da bi se eventualni ujed otrovne zmije sveo na minimalne šanse, građanima se savjetuje i da prilikom boravka u prirodi nose dovoljno duboku obuću.

S druge strane, veterinari kažu da su zmije najprisutnije na kamenjaru, kao i da je najveći broj ujeda evidentira kod sitnih životinja, poput ovaca i pasa.

Zaposleni u apotekama u Trebinju potvrdili su za TrebinjeLive da ne nabavljaju serum protiv otrova zmija.