Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i jedinica Garde Srbije prisustvovaće vojnoj paradi u Kini 3. septembra u čast pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i japanske predaje, pišu "Večernje novosti".

vojna parada beograd srbija

Iako detalji još nisu utanačeni, prema sličnom scenariju kao za paradu u Moskvi, plan je da jedna jedinica srpske Garde uz nekoliko predstavnika drugih vidova Vojske Srbije otputuje u Peking krajem avgusta da bi se uvježbali sa domaćim vojnicima i vojnicima "gostima", navodi list.

"Novosti" podsjećaju da je kinesko Ministarstvo nacionalne odbrane uputilo još u aprilu zvaničan poziv pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da dođu na vojnu paradu, s obzirom na doprinos Srbije pobjedi nad fašizmom, ali i zbog tradicionalno dobrih odnosa dvije zemlje i vojske.

Pozivajući se na informacije iz kabineta predsjednika Srbije, "Novosti" navode da će se tokom višednevne posjete Kini Nikolić, osim prisustva vojnoj paradi, sastati sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim će razgovarati i o zajedničkim infrastrukturnim projektima, prije svega o brzoj pruzi Beograd - Budimpešta.