Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić istakao je danas u Trebinju, poslije sastanka sa rukovodstvom ERS-a, HET-a i HE "Dabar", da će se ove godine intenzivirati aktivnosti na izradi novog Zakona o električnoj energiji, kojim će se, kako je rekao, ići na određene, neophodne organizacione promjene u sistemu ERS-a.

sastanaka petra djokica sa rukovodstvom elektroprivrede 005

„Te organizacione promjene treba da učine još efikasnijom Elektroprivredu i da je dovedu na nivo standarda koje imaju druge elektroprivrede posebno u dijelu realizacije određene energetske politike koja proizilazi iz direktiva energetske zajednice Evrope“, rekao je Đokić, dodajući da se ERS ne smije posmatrati kao ustanova, institucija ili sistem u sistemu socijalnih službi Republike Srpske.

On je naglasio da će Vlada Republike Srpske u narednom periodu pripremati odluke kojima će taj sistem biti u stanju da subvencioniše troškove električne energije za najugroženije kategorije građana, ali da se istovremeno i krajnje ekonomično ponaša na tržištu tamo gdje se prodaje električna energija.

"Elektroprivreda je u odnosu na 2004. godinu prešla iz faze hroničnog gubitaša u fazu preduzeća koje posluje uspješno i ostvaruje pozitivan finansijski rezultat", kazao je Đokić, poručujući da je cilj da taj finansijsli rezulat u narednim godinama bude još veći.

Branislava Milekić, direktor Elektroprivrede Republike Srpske, istakla je poslije sastanka sa ministrom Đokićem u zgradi HET-a, da ovo preduzeće ostaje pri svim svojim zahtjevima za promjenu cijena električne energije, a koji se, prije svega, odnose na povećanu naknadu za korišnje prirodnih resursa, za dostavu računa putem Pošta Srpske što je uvedeno Zakonom, te uvećanu amortizaciju za novonabavljena sredstva između dva tarifna postupka.

"Bez obzira na sve mjere koje preduzimamo, ukoliko se ne ponovi tarifni postupak i ne odluči se onako kako je predviđeno, elektroenergetski sektor će imati određene štete od odluka Regulatorne komisije za energetiku", istakla je Milekićeva.

Ona je dodala da je Elektroprivreda Srpske za šest mjeseci ove godine na ime povećane naknade za korišćenje prirodnih resursa koja se odnosi na kilovat-sat električne energije, a radi punjenja Fonda solidarnosti, ne računajući povećanje doprinosa na lična davanja, u obavezi da uplati dodatnih 12 miliona KM.

"Jasno je da to nije sadržano u cijeni električne energije koju mi sada naplaćujemo od tarifnih potrošača u Srpskoj, što ide na teret našeg poslovanja i Elektroprivreda neće moći pozitivno poslovati", kazala je Milekić.

On je istakla da će preduzeće Hidrolektrana /HE/ Dabar poslovati kao jednočlano društvo čiji su stoodstotni vlasnik Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/.

"Upoznali smo ministra i o odluci koju je odobrila Vlada Srpske, a koja se odnosi na to da matično preduzeće svoj osnivački kapital u projektu HE 'Dabar' /30 odsto/ prebaci na HET, gdje će HE 'Dabar' poslovati kao jednočlano društvo u komu će HET biti jedini vlasnik", kazala je Milekić.

Prema onome što se moglo danas učiti, to ne znači da se ukida preduzće HE 'Dabar', već samo da se vrše organizacione promjene u vlasničkoj strukturi.

Gordan Mišeljić, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, istakao je da je ministru predstavio buduće planove na izgradnji HE "Dabar" i HE "Plat" u Dubrovniku.

S druge strane, direktor Hidroelektrane "Dabar" Radivoje Bratić, poslije sastanka sa ministrom Đokićem, kazao je da je od izuzetnog značaja podrška Vlade Srpske i resornog ministarstva, ističući da je nakon završetka glavnog projekta HE "Dabar" najvažnije da se odlučno krene u realizaciju izgradnje ovog strateškog projekta za Srpsku.

Ministar Đokić danas je razgovarao i sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem.