HERCEG-NOVI - U organizaciji Srpskog sokola iz Herceg-Novog, kod crkve Svetog Nikole na Žlijebima održan je deseti po redu, a prvi poslije rehabilitacije parastos generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

parastos generalu drazi mihailovicu

Kako su organizatori parastosa istakli, 17. jula 1946. godine bez prava na odbranu i istinu ubijen je prvi gerilac u tada porobljenoj Evropi, ističući da je ovo, pored čiča Draže, bio i parastos vojvodama, oficirima, vojnicima, sveštenicima i civilima koji su postradali samo zbog toga što su bili vjerni crkvi, srpstvu i otadžbini.

U prisustvu stotinak vjernika i poštovalaca lika i djela Dragoljuba Mihailovića, među kojima je bilo i dosta mladih, parastos su služili sveštenici iz hercegnovskih parohija i njihovi gosti iz Srbije i Hercegovine.

U prigodnoj besjedi protojerej stavrofor Milan Papić iz Priboja podsjetio je na istoriju 17. jula i datum kada su ubijeni na pravdi Boga Karađorđe 1817, porodica ruskog Cara Romanova 1917. i Draža Mihailović 1946. godine.

"Okupili smo se oko ovog svetog hrama da se sjetimo mučeničke smrti generala Draže Mihailovića i njegovih vojnika koji svoje živote položiše za krst časni i slobodu zlatnu. Velika je žrtva koju je podnio Draža i njegovi vojnici zbog toga što se u njoj nalazi Hristova vrhovna zapovjest koja kaže da ljubimo jedni druge onako kao što bi On ljubio, jer nema veće ljubavi nego kad svoj život položiš za bliže svoje", kazao je Papić.

On je naglasio da je ljubav kojom je Draža ljubio svoj narod ista ona ljubav kojom je prvo sveti knez Lazar ljubio Srbiju, kada je život položio za carstvo nebesko koje je vječno, ostavljajući zemaljsko koje je prolazno, a zatim i vožd Karađorđe, Njegoš, Miloš Obrenović, kralj Petar.

Govoreći o rehabilitaciji generala Mihailovića, otac Papić je istakao da je tim činom ispravljena velika nepravda, a koji je ujedno dokazao da je protiv komandanta Ravnogorskog pokreta vođen unaprijed smišljen sudski proces.

"Ne zaboravimo da je generala Mihailovića nekoliko dana prije nego što je uhapšen 13. marta 1946. godine sveštenik Dobrica Popović iz Štrpca, a nadomak Rudog kod Priboja, posljednji put pričestio. To pokazuje, u stvari, da je general Draža bio snažan čovjek koji se Bogu molio, koji se pričešćivao i tako se pripremao za carstvo Božije", rekao je protojerej stavrofor Milan Papić.

Poslije parastosa održana je i promocija knjige „Kapetan Nikola Vukasović sa Žlijeba u Boki kotorskoj“, čiji su autori dr Goran Komar i Nebojša Rašo.

Knjiga govori o učitelju, rezervnom poručniku i srpskom internacionalcu kapetanu Vukasoviću (1908-1947), koji je bio antikomunista, ali ne izdajnik svog naroda niti saradnik okupatora. Borio se za spas srpskog naroda i u toj borbi je dao i život.

Na kraju svečanosti održana je trpeza ljubavi.