Vatra se razbuktava, pristiže pomoć

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 17. 07. 2015. - 11:08h

Vatra se na požarištima na području Trebinja širi, dok iz sela Bobana sa hrvatske teritorije novi požar ide prema selu Poljice, ali za sada opasnost ne prijeti ljudima i domaćinstvima, rečeno je Srni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje.
Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Danko Vuković istakao je da je situacija veomo teška i alarmantna jer vjetar razbuktava vatru.

Pozar

On je rekao da gori prema selima Lug i Poljice, gdje je nepristupačan teren, a da je opet aktivan požar prema selu Kočela u rejonu Trebinjskih brda.

Prema njegovim riječima, na terenu je stotinjak vatrogasaca i ekipe za vanredne situacije – pripadnici Civilne zaštite, Centra za gazdovanje kršom i radnici Gradske uprave.

NJima su se jutros pridružile i jedinice za materijalnu i tehničku podršku Hidroelektrana na Trebišnjici i vatrogasci iz LJubinja. Tokom dana očekuje se i pomoć bilećkih i gatačkih vatrogasaca.

Vuković je podsjetio da je juče bilo ugroženo pet kuća i nekoliko civila na Trebinjskim brdima, a da je sinoć najkritičnije bilo u Starom Slanom, gdje je pravovremenom intervencijom spriječeno da vatrena stihija ugrozi tamošnja domaćinstva i civile.

Krizni štab grada Trebinje sinoć je na vanrdenoj sjednici odlučio da se u gašenju požara širokih razmjera u rejonu trebinjskih brda i trebinjske šume angažuje sva raspoloživa operativa, uključujući ljudstvo i tehnička sredstva privrednih subjekata.

Odlučeno je i da se uputi poziv za pomoć republičkim i organima BiH i vatrogasnim službama u susjednim opštinama.

Vatrogasci su danonoćno, bez odmora, ulažu nadljudske napore da spriječe širenje vatre, iako je teren nepristupačan pa moraju da pješače sa naprtnjačama i po nekoliko kilometara.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite navode da je požar na lokalitetu Trebinjskih brda i sela Kočele poprimio veće dimenzije i da zahtijeva angažovanje snaga koje prevazilaze lokalne kapacitete za borbu sa vatrom na otvorenom.

Zahtjev za pomoć odmah je proslijeđen nadležnim službama u Ministarstvu bezbjednosti Savjeta ministara BiH i Oružanim snagama BiH za angažovanje određenog broja ljudstva, opreme i jednog vazduhoplova za gašenje požara.

U Trebinju je od sinoć direktor Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez i pomoćnik direktora za organizaciju, planiranje i obuku Željko Janković.

Elez će danas sa saradnicima i gradonačelnikom Trebinja procijeniti situaciju i donositi odluke za rad na terenu.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite upozoravaju da jako sunce i vrelina u kombinaciji sa ljudskim faktorom izazivaju požare u Republici Srpskoj, ali da se većina brzo neutrališe.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja