Napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici izveli su veterani Armije BiH, mahom iz sela Živinice pored Tuzle, a postoje sumnje da je u pokušaju linča učestvovao i Amar Orić, sin ozloglašenog komandanta Nasera Orića, saznaju beogradske "Večernje novosti".

vucic srebrenica oricev sin

List piše da su napad na predsjednika Vlade Srbije organizovali pojedinci iz radikalnog krila vladajuće SDA Bakira Izetbegovića, među kojima i sin Nasera Orića i bivši Orićevi saborci.

Amar je na komemoraciji bio redar i lako je mogao da priđe Vučiću, u čijoj je neposrednoj blizini bila i grupa iz Živinica.

Kako navodi list, oni su najprije imali zadatak da dočekuju međunarodne zvanice, a kad su završili protokolarne poslove, sumnja se, učestvovali su u napadu na premijera.

Kamp bivših pripadnika Armije BiH postavljen je 10. jula, dan pred komemoraciju, kada su razapeti šatori. Neki od njih nosili su zastave Turske i vehabijske kape.

Policija ima indicija da je Naser Orić, kome je ograničeno kretanje poslije hapšenja u Švajcarskoj i izručenja BiH, direktno podsticao napad na Vučića kao neku vrstu osvete zato što mu nije dozvoljeno da dođe na komemoraciju.

Amar Orić je nekoliko dana pred obilježavanje zločina u Potočarima učestvovao u manifestaciji "Preživjeli smo", na kojoj je nosio zastavu zloglasne 28. divizije, čiji je komandant tokom rata bio njegov otac.

On je, kao i Orić senior, ljubitelj oružja, što svjedoče slike sa pištoljima na fejsbuk-profilu. Voli ekstremne sportove, posebno skokove, a trenira kik-boks.

Istraga vodi i ka dijelu rukovodstva Izetbegovićeve stranke bliskom Asimu Sarajliću /40/, načelniku Vogošće i jednom od najbližih Bakirovih saradnika.

Prema saznanjima lista, zbog dešavanja u Srebrenici eskalirao je sukob Sarajlićeve tvrde struje i meke linije koju predvodi poslanik Sadik Ahmetović, koji je osudio incidente u Potočarima. NJih dvojica su od ranije u lošim odnosima, a jednom prilikom su se čak i potukli u parlamentu.

Sarajlić, inače, često ističe svoj doprinos borbama tokom rata u BiH, tokom kojeg je ranjen dva puta. Armiji BiH se priključio kao maloljetnik.

Član SDA postao je već sa 15 godina, a potpredsjednik stranke 2013. godine. Spekuliše se da je u bliskim odnosima i sa nekim pripadnicima podzemlja BiH.

List tvrdi, pozivajući se na nezvanična saznanja, i da je napad na delegaciju Srbije "aminovala" i britanska tajna služba, koja od avgusta prošle godine ima oko 300 obavještajaca u BiH.