Iako često mislimo da sve znamo, testovi opšte kulture i gramatike koji su posljednjih mjeseci izazvali veliku pažnju u Srbiji obično nas razuvjere.

Sinonimi srpski jezik

Profesorka Stamenković iz OŠ “Aleksa Šantić” za “24 sata” objašnjava da se u radu s učenicima trudi da ih nauči da se precizno izražavaju.

“Sinonimi jesu važni za bogaćenje rečnika, odnosno da bi ljudi mogli da iskažu ono što žele da kažu. U suprotnom dobijamo da je sve ‘extra’. Preciznost govorenja je, u stvari, bogatstvo jezika”, kaže ona.

Pogledajte spisak riječi koje NISU sinonimi:

CIFRA i BROJ

Cifre su: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 0. Kada neko kaže da je izdvojio "veliku cifru (novca)" za neku uslugu, on je zapravo mislio na višecifreni broj.

ZADNJE i POSLjEDNJE

Postoje prednji i zadnji točak, prednja i zadnja vrata... Isto kao što postoji prvi i posljednji čovjek u redu, prvi i posljednji autobus...

BRDO, BRIJEG, BREŽULJAK, VISIJA...

Ovo možda više liči na čas geografije, ali svaki od ovih pojmova je jasno definisan. Ne morate baš da mjerite da li je ispred vas uzvišenje iznad 200 metara, ali nemojte ni svaki brežuljak nazivati brdom.

STRUJA i NAPON

Vaš stan može da bude bez struje i nekoliko dana, a da distribucija ne bude ni kriva ni dužna. Kada kažete da nemate struje, vjerovatno mislite na napon, jer struja postoji samo kada su uređaji uključeni. Do tada, oni su samo pod naponom.

KOCKICE i KVADRATIĆI

Sveska na kockice sigurno je veoma zanimljiva, ako je zaista izrađena u 3D tehnologiji. Ipak, većina svezaka ima listove sa iscrtanim kvadratićima.