Kao glavnog organizatora napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, srpske službe bezbjednosti označile su Asima S, funkcionera SDA u BiH i bliskog saradnika lidera ove stranke Bakira Izetbegovića, piše "Blic".

aleksandar vucic kamen srebrenica

Pozivajući se na saznanja srpskih obavještajnih službi, list navodi da je Asim S. za incident u Srebrenici okupio grupu kriminalaca bliskih Naseru Oriću, koga Beograd traži zbog ratnih zločina nad Srbima.

Srpske službe bezbjednosti posjeduju snimke i fotografije iz Srebrenice koje dokazuju da je Asim S. direktno učestvovao u napadu na Vučića.

Na jednoj od fotografija, koju je objavio "Blic", čak se vidi kako on, obučen u vojnu uniformu i sa beretkom na glavi, baca kamenicu na Vučićevu delegaciju.

Na drugoj fotografiji Asim S. snimljen je prije početka obilježavanja stradanja u Srebrenici.

"Blic" piše da je on do ulaska u politiku sarađivao i sa nekadašnjim vođom kriminalaca u Sarajevu Ramizom Delalićem Ćelom koji je 2007. godine ubijen u Sarajevu.

U ubistvo Ćele navodno je bio umiješan i Naser Keljmendi sa Kosova i Metohije, ali i mnogo uticajnih ljudi u BiH.

Asim S. na svojim profilima na društvenim mrežama navodi da je tokom rata bio dobrovoljac Armije BiH u čijoj je uniformi i bio u Srebrenici i da je dva puta ranjavan, navodi list.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je u subotu, 11. jula, tokom komemoracije u Srebrenici prvo verbalno, a potom i kamenicama.