U Srebrenici će danas biti obilježene 23 godine od stradanja 69 srpskih civila i vojnika, koje su ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića na Petrovdan 1992. u srebreničkim selima Zalazje i Sase i bratunačikim Biljača i Zagoni.

svijece za ubijene srbe

Nakon liturgije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te srpskih članova opštinske vlasti posjetiće mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće za pokoj duša nastradalih.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju biće služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Time će biti završen program tradicionalne memorijalne, humanitarne i kulturno-sportske manifestacije “Petrovdanski dani”, koja se organizuje kao znak sjećanja na poginule Srbe. Nastavljajući sistematsko plansko

etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića upale su 12. jula u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi “prsa u prsa” ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su zarobljena.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Identifikovani su i sahranjeni godinu dana kasnije, na Petrovdan 2012. Posmrtni ostaci dva nestala Srbina pronađeni su i sahranjeni ranije.

Organizator današnjeg pomena je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.