POČELO OBILJEŽAVANJE NEVESINJSKE PUŠKE Hercegovački ustanici upalili plamen koji Srbi trebaju da čuvaju

Izvor: SRNA Foto: radionevesinje.com
TREBINJELIVE 11. 07. 2015. - 8:42h

„Nevesinjska puška“ jedan je od najznačajnijih datuma koji se obilježavaju na području Republike Srpske jer su prije 140 godina hrabri hercegovački ustanici upalili plamen koji srpski narod treba da njeguje, čuva i prenosi budućim generacijama, rekao je predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović.

nevesinjska puska 2015

Savanović je sinoć u Nevesinju, na centralnoj svečanosti obilježavanja 140 godina od hercegovačkog ustanka poznatog kao „Nevesinjska puška“, najavio da će nadležno ministarstvo, s obzirom na razmjere ustanaka u Hercegovini, pokrenuti inicijativu Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Srbije da datum „Nevesinjske puške“ zajednički obilježavaju, izražavajući nadu da će to dvije vlade verifikovati.

Podsjećajući na hrabre hercegovačke ustanike koji nisu žalili živote za slobodu, on je istakao da je sudbina ovih prostora bila takva da se sloboda krvlju morala plaćati.

„S pravom se smatra da je hercegovački narod prvi koji je digao zastavu protiv fašizma. Sudbina srpskog naroda je da mora da se bori i krv proliva za slobodu“, rekao je Savanović koji je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je dodao da je nevjerovatno da slobodarski srpski narod nije verifikovan kod velikih sila koje su krojile sudbinu i karte svijeta.

Savanović je napomenuo da su se Srbi borili samo za svoje pravo na postojanje i opstajanje i pravo na svoje prostore, zaštitu nejači od onih koji su kroz istoriju napadali ove prostore.

„Iz ovog slobodarskog mjesta poručujemo svim političarima da paze kakve odluke donose, jer one znače sudbinu ovog naroda i takve odluke mogu da budu loše po srpski narod, posebno za onaj koji je cijeli svoj život bio na strani slobode i za tu slobodu dao velike žrtve“, naglasio je Savanović.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić poručio je da obilježavanje 140 godina od prve nevesinjske puške treba da bude putokaz za budućnost i da podsjeća kako se srpski narod uvijek u prošlosti morao izboriti za svoju slobodu.

„Sjećanjem na prvu nevesinjsku pušku i na sve ostale bitke našeg naroda, a posebno na odbrambeno-otadžbinski rat, čuvamo i jačamo Republiku Srpsku, jer samo nam je ona garant opstanka na ovim prostorima i garant naše budućnost“, naglasio je Miletić.

On je istakao da je srpski narod poznat kao narod koji je, možda od svih naroda u Evropi, pa i na cijeloj planeti, najduže i najupornije ratovao za pravo na život, za pokoljenja koja dolaze.

„Neki narodi nisu ni postojali toliko dugo koliko smo mi ratovali. Naša sloboda se mjeri vijekovima stradanja i žrtvovanja“, rekao je Miletić i dodao da je najduže trajala borba protiv Osmanlija.

On je naveo da u Nevesinju još ima potomaka vojvode Petra Radovića i drugih nevesinjskih prvaka koji su opalili i podigli nevesinjsku pušku, te svojim puškama i slobodarskim srcem uzburkali cijelu Evropu.

Miletić je poručio da će Boračka organizacija učiniti sve da se „izravnaju računi“ i da se neke institucije „natjeraju“ da rade ipsravno.

„Najprije mislim na Tužilaštvo i Sud BiH za ratne zločine. Neće moći kao do sada da se samo na Srbima dokazuju i Srbi i nazovi Srbi i Bošnjaci i Hrvati i ini stranci koji su ovdje došli sa predrasudama i instrukcijama“, rekao je Miletić.

Goste je pozdravio i načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović koji je ukazao na značaj „Nevesinjske puške“ i na hrabrost ustanika i vojskovođa.

Nakon obraćanja na centralnoj svečanosti, kojoj je prisustvovalo više stotina građana među kojima i potomci slavnih nevesinjskih ustanika, priređen je bogat kulturno-umjetnički program.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i opštine Nevesinje sutra, drugog dana manifestacije, kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima u 10.00 časova biće služen parastos, a nakon toga će republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće.

Tokom saborovanja u Krekovima biće priređena takmičenja u sokolskim disciplinama – bacanje kamena s ramena, potezanje konopa i potezanje klipa.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprotstave tada velikoj svjetskoj sili – Turskoj carevini.

Prije 10 godina u obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

Ustanak „Nevesinjska puška“ podignut je na području opštine Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, a ubrzo se proširio.

Ustanike su tada oružjem i dobrovoljcima podržale kneževine Crna Gora i Srbija, što je dovelo do otpočinjanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike krize.

Posljedica ovog ustanka i ratova koji su vođeni protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine na kojem su Crna Gora i Srbija dobile nezavisnost i teritorijalna proširenja, dok je Austro-Ugarska na 30 godina okupirala BiH, koja je bila u sastavu Otomanske imperije.

U okviru manifestacije biće obilježena još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja – druga „Nevesinjska puška“ koja je ispaljena januara 1882. godine protiv Austro-Ugarske monarhije i treća ispaljena u junu 1941. godine u borbi protiv fašizma.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja