U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Trebinje i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske – Crkvena opština Trebinje, sinoć je u biblioteci Eparhijskog doma u Trebinju održano treće po redu „Književno veče savremenih srpskih pisaca iz Hercegovine i Crne Gore“.

knjizevno vece trebinje hercegovine i crne gore

Ljubitelji poezije bili su u prilici da se upoznaju sa stihovima iz „Zbornika 6“ Udruženja književnika „Sjeverac“ Podgorica i Zbornika „Princip ponovo u Beču“.

Ovaj susret, treći po redu, je bio odlična prilika da stvaraoci iz Hercegovine i Crne Gore razmijene svoja iskustva, svoje knjige i ukratko predstave svoje stvaralaštvo, kao i da iznesu lične stavove o srpskim Udruženjima u Hercegovini i Crnoj Gori.

Veče je blagoslovio sveštenik Aleksandar Ilić, koji je izrazio zadovoljstvo što se ovo veče održava u Eparhijskom domu i zaželio učesnicima programa uspješan rad.

U programu su nastupili pjesnici: Novica Đurić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, Slobodan Čurović, Perivoje Popović i Milan Rajović (predsjednik Upravnog odbora Udruženja književnika „Sjeverac“ Podgorica) članovi udruženja književnika Crne Gore, Miladin Trifović, član udruženja književnika „Sjeverac“ Podgorica, Radoslav Milošević, potpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Trebinje, Rajko Tanasijević, sekretar Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Trebinje, Velibor Šipovac, član Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Trebinje, Nataša Stanić, pjesnik i Danijela Đurović, novinar iz Crne Gore.

„Kada bi se i zvanično pravila kulturna mapa Hercegovine i Crne Gore, pa i na nivou cjelokupne srpske kulture, vjerujem da bi zahvaljujući ovim susretima, savremenih srpskih pisaca iz Hercegovine i Crne Gore, Trebinje i Podgorica bili počasno obilježeni kao glavni gradovi srpske poezije i proze", kazao je sekretar trebinjske „Prosvjete“ Rajko Tanasijević.

On se zahvalio učesnicima na, kako je rako, patriotizmu i naklonosti prema Trebinju i Hercegovini kao zavičaju Svetog Save, koju kroz ove susrete nesebično njeguju već tri godine.

O "Zborniku 6" Udruženja književnika „Sjeverac“ Podgorica govorili su pjesnici: Miladin Trifović i Perivoje Popović, dok je riječ urednika, koji je napisao Milan Rajović, pročitala novinar Danijela Đurović.

Član Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Trebinje i Udruženja književnika „Sjeverac“ Podgorica Velibor Šipovac predstavio se trebinjskoj publici sa svoje dvije pjesme.

knjizevno vece trebinje hercegovine i crne gore

Zbornik „Princip ponovo u Beču“ predstavio je priređivač zbornika magistar srpskog jezika i književnosti Slobodan Čurović. On je kazao da je Zbornik finansiran od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te pročitao imena pjesnika koji su priložili svoje pjesme o Principu.

Svoje pjesme iz Zbornika „Princip ponovo u Beču“ govorili su pjesnici: Nataša Stanić, Perivoje Popović, Radoslav Milošević i Milan Rajović, dok je prikaz o zborniku i pjesmu „Umiranje“ govorila novinar Danijela Đurović.

Svoje stihove i o Udruženjima književnika Crne Gore i „Sjeverac“ Podgorica, govorio je predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić.

Voditelj programa bio je mr Rajko Tanasijević.