Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i ove godine će biti pokrovitelj Festivala mediteranskog i evropskog filma, koji će se po treći put održati u Trebinju od 3. do 9. avgusta, potvrdio je za TrebinjeLive.info selektor festivala Peđa Milojević.

trebinje film festival

On je istakao da je od velikog značaja podrška resornog ministarstva, što govori o dobrim koracima zamišljene ideje i kvalitetu same manifestacije.

Drago mi je još jednom, što pored sjajne trebinjske publike i čarobnog grada, Trebinje postaje naša ulaznica i  jedina prava veza sa Mediteranom. Isto tako, posebna mi je čast što su to prepoznali i još snažnije podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, grad Trebinje i preduzeća od javnog značaja, rekao je Milojević, dodajući da je među prvima značaj festivala prepoznala Elektroprivreda Republike Srpske i njena zavisna preduzeća, koja se pokazala kao dobar domaćin prikazujući svoju kuću gostima koji su željni da upoznaju i neki drugi svijet van umjetnosti, a koji predstavlja ’kičmu jedne države’.

Milojević kaže da će filmskim radnicima u sedam dana trajanja festivala biti prikazane sve ljepote Hercegovine, dok će, s druge strane, publika uživati u repertoaru od 14 filmova u glavnom programu i osam u pratećem.

Filmovi će, kako kaže selektor ovog festivala, biti podijeljeni u cjeline i to: evropski film, mediteranski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu, koji će biti i jedna vrsta omaža Hercegovini koja je vječita inspiracija filmskih radnicima.

Nadamo se da će ovaj festival ispuniti svoj zadatak i dovući domaće i strane produkcijske kuće da snimaju filmove u Hercegovini, što može biti veoma važan ekonomski činilac za čitav region, naglasio je Milojević.

On je istakao da će i ove godine biti dodijeljena dva laureata - nagrade „Zlatni platan“ za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji, i to proslavljenom srpskom i jugoslovenskom glumcu Petru Božoviću, koji će i otvoriti festival, dok drugo ime Milojević još uvijek nije želio da otkrije za javnost.

Na festivalu u Trebinju doći će i veliki broj gostiju, a publiku će pred premijeru projekcije filma „Za kralja i otadžbinu“ pozdraviti Radoš Bajić. U gradu na Trebišnjici biće i Goran Radovanović, čiji će se film „Enklava“, takođe, prikazati na platnu ovogodišnjeg festivala, a očekuje se i dolazak glumica Anice Dobre i Nede Arnerić.

Prošle godine nagrada „Zlatni platan“ je uručena glumcima Mileni Dravić i Franku Neru.

Organizatori festivala su „Tangram centar“ iz Beograda, „Alpe-adria kulturna mreža“ iz Beča i Javna ustanova „Kulturni centar“ iz Trebinja.