Obilježavajući rođenje Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, stanovnici sela Orovac i ove godine su se saborno sa svojim gostima okupili kod crkve Svetog Jovana u jednom od najstarijih hramova u u Korjenićima.

krsna slava sela orovac rodjenje svetog jovana pretece ivanjdan

Tradicionalno ivanjdansko saborovanje Orovčana počelo je Svetom liturgijom koju je služio paroh korjenićki Miroslav Ratković sa protjerejem stavroforom Rakom Govedaricom iz Nevesinja, Aleksadrom Gajićem iz Stoca i ocem Mladenom Žulovićem, starješinom hrama Svetog Preobraženja u Trebinju.
Brojni vjernici pristupili su svetom pričešću, a potom je obavljena litija i sječenje slavskog kolača.

Besjedeći jerej Ratković je kazao da je bez Boga sve prazno, a sa Bogom je ispunjeno mirom i voljom za životom.

"Sveti Jovan je izgovorio tako proste ali važne riječi - 'Pokajte se i prihvatite carstvo Božje'. Pokajte se znači promijenite se. Važno je da imamo vjere i ljubavi. Ništa u ovom svijetu nije dostojno kao što je vjera čovjekova, zato on od svog rođenja biva vaspitavan od svojih roditelja, crkve, škole", kazao je Ratković.

krsna slava sela orovac rodjenje svetog jovana pretece ivanjdan U ime domaćina, porodice Deretić, skup su pozdravili Slobodan i Miodrag Deretić .

"Crkva je važno mjesto saborovanja, a krsna slava sela spomen na naše zajedništo jer smo gradili puteve, podizali spomenike našim slobodarima i parohijski dom. Radost je veća zbog ovih mladih koji u sve većem broju dolaze i vole ovo selo i ovu svetinju i koji će nastaviti tamo gdje su počeli naši preci", istakli su domaćini.
Naredne godine da pripreme trpezu ljubavi u slavu Svetog Jovana preuzeli su članovi bratstva Begenišića.