OPREZ Najotrovnija riba na svijetu ulovljena kod Budve

Izvor: blic.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 08. 07. 2015. - 14:46h

Ribar Ilija Rafailović ulovio je, uz samu morsku obalu u Rafailovićima, nedaleko od Budve, na dubini od pet metara, odrasli primjerak otrovne ribe četvorozupke, najotrovnije ribe na svijetu.

budva najopasnija na svijetu

Ilija i njegova ćerka Anđela odmah su obavijestili Institut za biologiju mora, koji je potvrdio da se radi o vrsti Lagocephalus sceleratus, koja je poznatija kao riba fugu.

Zbog prisustva otrova u jetri njena konzumacija može imati teške posljedice po čoveka.

Otrov iz jetre – tetraodoksin – izuzetno je termostabilan, što znači da se ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuvanja. Prisustvo ove vrste je nedavno zabilježeno i kod Dubrovnika, tako da je lokalno stanovništvo već i upoznato sa prisustvom ove vrste kod nas, a glavni razlog toga jeste globalno zagrijevanje, podizanje srednje godišnje temperature u Jadranu, i stvaranje uslova za boravak ove vrste u Jadranskom moru – rekao je za “Vijesti” direktor Instituta za bioogiju mora mr Mirko Đurović.

On je dodao da su okviru odlične saradnje sa kolegama iz Splita i Barija, vezano za ovu problematiku, saznali da su pojedini ulovljeni primerci bile ženke u zrelim godinama.

To ukazuje na činjenicu da je ova vrsta u Jadranu ustanovila reproduktivnu aktivnost, tako da i u budućnosti možemo očekivati još ulova ove vrste – rekao je Đurović.

Riba fugu ima stanište u Indijskom okeanu, a u Mediteran dolazi kroz Suecki kanal zbog klimatskih promjena i povećane temperature mora.

Zbog sve češće pojave ove ribe stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna edukacija jer je riječ o pogubnoj vrsti.

Preporučuje se da se riba fugu ne uzima golim rukama već u rukavicama. Iako je riječ o smrtonosnoj ribi, ona vijekovima predstavlja delikates na japanskoj trpezi.

Smiju da je pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi.

Umjeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti posljednja u životu, jer protivotrova nema.

Otrov tetrodotoksin, smrtonosna bistra supstanca, nema ni ukus ni miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše otrova ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u koži ribe.

Oni koji su je jeli i preživjeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija.

Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gdje izložena u akvarijumu čeka da je gost izabere za ručak ili večeru.

Fugu riba može ponekad da se kupi i na pijaci, ali opasnost upravo odatle i vreba. Kada osoba, koja nema nedovoljno iskustva, odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna.

Žrtva poslije obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna. Smrt nastupa gušenjem.

Tokom posljednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanje otrova ove vrste ribe.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja