Na bratunačkom Gradskom groblju danas je služen parastos za oko 3.500 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja koje su pripadnici muslimanskih snaga ubili u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

bratunac pomen ubijeni srbi srednje podrinje

Služen je parastos i prislužene su svijeće i za pokoj duše 69 ubijenih i 22 zarobljena Srbina u Zalazju, Sasama, Biljači i Zagonima na Petrovdan 1992. godine.

Nakon parastosa, vijence kod centralnog spomen-krsta položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a u ime Vlade Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, te delegacija Narodne skupštine Srpske, ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Počast stradalim Srbima odali su i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, srpski poslanici iz Parlamentarne skupštine BiH, delegacija Boračke organizacije Republike Srpske sa Milomirom Savčićem na čelu, kao i delegacija SDS-a, koju je predvodio predsjednik stranke Mladen Bosić.

Parastosu je prisustvovala i delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Srpske radikalne stranke iz Srbije na čelu sa Zoranom Krasićem, načelnici i predstavnici mnogih opština u Srpskoj, predstavnici porodica stradalih, te brojnih boračkih udruženja proisteklih od odbrambeno-otadžbinskog rata, organizacija porodica zarobljenih i nestalih lica, logoraša, kao i predstavnici OHR-a i OEBS-a.

Nakon parastosa, kojem je prisustvovalo više hiljada građanja, i polaganja vijenaca, program obilježavanja 23 godine od stradanja Srba iz srednjeg Podrinja, biće nastavljen obraćanjem zvaničnika na gradskom trgu i duhovnim programom.

Centralni komemorativni skup u Bratuncu održava se povodom 23 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i u znak sjećanja na sve Srbe srednjeg Podrinja koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.