Sinod nepriznate Makedonske pravoslavne crkve /MPC/ formirao je komisiju za crkveni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/.

vladika hrizostom novi episkop zvornicko-tuzlanski

 

Na sjednici sinoda odlučeno je da komisiju predvodi mitropolit prespansko-pelagonijski i australijsko-novozelandski vladika Petar, a u timu budu mitropolit debarsko-kičevski Timotej, stumički vladika Naum, dok je za sekretara izabran episkop Kliment, saopšteno je iz MPC.

Komisija je formirana nakon što je Sabor SPC na majskom zasjedanju odobrio nastavak dijaloga u cilju prevazilaženja crkvenog raskola i uspostavljanja kanonskog poretka u Makedoniji, pošto je za to ispunjen uslov, a to je puštanje iz pritvora arhiepiskopa ohridskog Jovana Vraniškovskog.

SPC će u tom dijalogu predstavljati mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi bački Irinej i zahumsko-hercegovački Grigorije, a uz njih će, kao predstavnik kanonske Ohridske arhiepiskopije, biti episkop stobijski David.

Datum o održavanju prvog sastanka komisija za crkeni dijalog nije određen.

Između SPC i MPC vodi se višegodišnji spor oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je autokefalnost proglasila 1967. godine.

SPC ne priznaje autokefalnost MPC i naziva je "crkvom u raskolu".