Evrogrupa koja je održala telefonski sastank o Grčkoj završila je razgovor i nastaviće ga u danas da razmotri grčke prijedloge, rekao je jedan izvor u Atini.

Grcka evrozona krediti mmf otplata

Evrogrupa se sastoji od ministara finansija 19 zemalja članica evrozone.

"Evrogrupa se upravo završila. Nastavićemo sutra ujutro da bi ministri finansija razmotrili prijedloge grčke vlade", rekao je taj izvor.

Odvojeno je slovački ministar finansija Peter Kazimir napisao na svom Tviter nalogu poslije telefonskog sastanka Evrogrupe da je evrozona odbila da produži program pomoći Grčkoj, koji istekao sinoć u ponoć.

"Posljednji rok za produžetak programa bio je ovaj vikend. Zbog parlamentarnih procedura nemoguće je produžiti ga dalje od danas", napisao je Kazimir na svom Tviter nalogu.

Evropska komisija nagovijestila je da bi procjena ukupne situacije oko grčkog duga i potreba finansiranja mogla biti dio sporazuma o podršci u posljednji čas.

Kasno sinoć predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker pokušao je da pomogne Grčkoj da postigne sporazum ako se grčki premijer Aleksis Cipras zauzme za ostanak u evro zoni.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis prethodno je potvrdio da Grčka neće platitu dospjelu ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

U ponoć je istekao rok za isplatu dospjele rate grčkog duga MMF i važenje evropskog dijela višegodišnjeg paketa kreditne podrške Grčkoj.