Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će i ove godine svim učenicima prvog i drugog razreda osnovnih škola u Srpskoj obezbijediti besplatne udžbenike za školsku 2015/16. godinu, za šta je predviđeno 945.300 KM

beslatni udzbenici za ucenike prvog i drugog razreda.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srni je rečeno da je do sada u prve razrede osnovne škole u Republici Srpskoj upisano 10.422 učenika, ali da se očekuje povećanje ovog broja do septembra, dok je u drugim razredima osnovnih škola 10.535 učenika.

Besplatne udžbenike za učenike prvih razreda resorno ministarstvo nabavlja od školske 2006/2007. godine, a od 2007/2008. godine i za prve i za druge razrede.

Predstojeće školske godine besplatni udžbenici biće obezbijeđeni i odličnim učenicima od trećeg do devetog razreda osnovnih škola koji dolaze iz porodica sa četvoro i više djece, za šta je zaduženo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske napominju da se u nastavi mogu koristiti isključivo udžbenici sa spiska obaveznih udžbenika i da udžbenici koji se ne nalaze na spisku obaveznih udžbenika nisu obavezni za korištenje u nastavi i nastavnici ne mogu insistirati da ih učenici kupuju i koriste u nastavi.