Međudržavni sporazum o snižavanju cijena rominga između Srbije, BiH i Makedonije stupa na snagu danas, dok su iz Crne Gore, koja je takođe potpisnica, najavili da to sniženje stupa na snagu sutra.

Roming region balkan

Cilj je da se cijene roming usluga postepeno izjednačavaju sa tarifama u zemljama EU.

Dolazni pozivi u romingu između ove četiri države od jula biće ograničeni na maksimum osam evrocenti, bez PDV-a.

Potom će za godinu dana pasti na sedam, pa na pet centi u 2017. godini.

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge - Ratel je propisala maksimalne cijene operaterima u Srbiji koje će važiti narednih godinu dana.

Svi mobilni operateri će minut razgovora u odlaznom pozivu od jula 2015. godine smjeti da naplaćuju maksimalno 29 evrocenti bez PDV-a.

To znači da će odlazni pozivi iz Srbije biti jeftiniji i do 60 odsto. Jeftinije će biti i slanje poruka u romingu između BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije koja će od jula moći da košta maksimum devet evrocenti, bez PDV-a.

Srpski ministar trgovine i telekomunikacija Rasim LJajić podsjetio je nedavno da će se snižavanje cijena rominga nastaviti i naredne tri godine.

Nedavno je Upravni sud Crne Gore donio odluku da se sporazum o nižim cijenama između zemalja u regionu neće primjenjivati u toj državi, da bi danas direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore Zoran Sekulić rekao da će sutra, ipak, početi najavljeno pojeftinjenje.

Sporazum o sniženju cena rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama potpisali su krajem septembra 2014. godine predstavnici Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije.