Na pripremama košarkaša BiH U-20 za Evropsko prvenstvo A divizije, koje će se održati u Italiji, nalaze se i Trebinjci Srđan Milanović i Milan Lužaić.

srdjan milanovic i milan luzaic

Ova dvojica Trebinjaca nalaze se među 14 kandidata za Evropsko prvenstvo koje će se održati od 7. do 19. jula na Apeninskom poluostrvu. U narednih nekoliko dana saznaće se i imena 12 putnika, koji će predstavljati BiH na ovogodišnjem prvenstvu A divizije.

Srđan Milanović kaže da mu je drago što je pozvan od selektora Dragoljuba Vidačića, koji mu je bio i trener u Leotaru sezone 2014/2015., jer svakom igraču je cilj da igra za reprezentaciju ili da dobije poziv na širi spisak.

"Daću svoj maksimum i nadam se da ću izbori među putnicima na prvenstvo. Kad si pozvan u reprezentaciju onda predstavljaš svoj klub, što dosta znači za sam klub, jer sam ponikao u Leotaru i prošao sve njegove mlađe kategorije. Takođe, to je i dodatna motivacija za mene", kaže Milanović, dodajući da Vidačić ima strpljenje za mlade igrače, tolerišući i ukazujući na njihove greške.

Milanović ističe da su njegove trenutne ambicije vezane za Leotar, napominjući da je svakom igraču cilj neki veći klub.

I za Milana Lužaića, takođe prvotimca "Svislajon Leotara", poziv u reprezenataciju je veliki podsticaj za budući rad.

"Mislim da sam u pojedinim utakmicama, odnosom i pričom sa trenerom Vidačićem stekao utisak da bih mogao biti pozvan u reprezentaciju U-20. San svakog igrača je da igra u dresu selekcije, jer predstavlja sebe i svoj klub, a ujedno i čast i privilegiju jer igraš u društvu najboljih", kaže Lužaić, dodajući da, u svakom slučaju, pripreme predstavljaju novo iskustvo.

Na njegovoj poziciji nalazili su se dobri igrači, ali Milan kaže da mu dobar rad, zalaganje na treningu, ponašanjem na terenu i van njega daju nadu da će se naći među 12 najboljih.

"Ako odem u Italiju, prije svega, volio bih timski uspjeh, ali i da imam određenu minutažu. Grupa u kojoj se nalazimo je jaka, ali mi smo tu da se borimo i naš primarni cilje je opstanak u A diviziji", rekao je Lužaić, dodajući da se KK "Svislajon Leotar" može ponositi svojim igračima, jer svake godine iznjedri i po nekoliko reprezentativaca.

Selekcija BiH nalazi se u grupi sa Belgijom, Italijom, Hrvatskom i Francuskom.

Prvi meč BiH će odigrati 7. jula u 18.45 časova protiv selekcije Belgije.