Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će naredne sedmice predložiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

komicar rtl televizije se nacalio sa dodikom video

"Kao predsjednik Republike Srpske u prvim danima naredne sedmice predložiću i zahtijevati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum i odbaci postojanje Suda i Tužilaštva BiH i njegovo djelovanje na prostoru Srpske", izjavio je danas Dodik novinarima kod Manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici.

On je naglasio da slučaj Nasera Orića pokazuje da su u BiH nametnuti Sud i Tužilaštvo da progoni srpske vojnike i oficire, a da pušta one zločince za koje svi znaju da su počinili zločin i čiji su zločini dokumentovani.

Predsjednik Srpske je ponovio da srpski narod ne može da odustane od istine o Srebrenici, o kojoj se, kako je rekao, ne može govoriti kao samo jednom izolovanom događaju iz juna 1995. godine, a ne uzeti u obzir kontinuitet zločina koji se dešavao od 1991. do 1995. godine.

"Naravno da se slažemo da je Srebrenica mjesto zločina, ali zločina u kontinuitetu u kome su gotovo podjednako stradali - i Srbi i Bošnjaci. Jedina razlika je što su Srbi uporno ubijani u kontinuitetu, a očigledno u jednom koncentrisanom trenutku ubijen je ogroman broj Bošnjaka", rekao je Dodik.

On je naglasio da to ne može da bude osnova za zaključke koje neki žele nametnuti - da je riječ o genocidu, jer tu nije riječ ni o kakvom genocidu.

"Riječ je o refleksu rata, koji je već trajao nekoliko godina", izjavio je Dodik.

On je ponovio da za zločin nad bilo kojim ljudima svi moraju da odgovaraju, a da se, nažalost, odgovornost veže samo za srpsku stranu i oficire.