U halama "Beogradskog sajma" u protekla četiri dana, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije i "Jugoimport SDPR", održan je Sedmi međunarodni sajam naoružanja "Partner 2015", koji je okupio 116 izlagača iz 18 država svijeta.

sajam naoruzanja partner 2015 beograd

Posjetioci su imali priliku da vide sisteme naoružanja vatrene podrške, odnosno minobacače, bacače granata, vučna i samohodna oruđa klasične i raketne artiljerije, topove srednjeg kalibra, sredstva za protivoklopnu i neposrednu pješadijsku borbu i mnoga druga sredstva odbrane.

Srpska vojna industrija predstavila je najnovije proizvode. Na jednom mjestu su se našli školski avion "sova, patrolni borbeni čamac "premaks 39", nevođene rakete vazduh–zemlja od 128 mm "M-15", prenosivi izviđački radar. Na Sajmu su se mogli vidjeti i provjereni aduti srpske vojne industrije sa obnovljenom elektronikom kao što su samohodni artiljerijski sistem od 155 mm "nora B52", višecjevni raketni sistem "morava", oklopnjak "lazar 2" i "bov M-11".

sajam naoruzanja partner 2015 beograd

Prikazane su i makete budućih projekata poput bespilotnoh helikoptera, a radi se i na razvoju lakog transportnog aviona, kao i bespilotne letilice na raketni pogon.

Na Sajmu je prikazan i novi borbeni prsluk za Vojsku Srbije, koji pruža zaštitu od svih vrsta pješadijskog naoružanja, čak i od najprobojnijeg kalibra 5,56 milimetara.

Ipak, ono što je zaključak ovogodišnjeg Sajma jeste da znanja spskim inženjerima i radnicima vojne industrije ne fali, ali zato je i više nego očigledno da novca, što se tiče vojske, nema u dovoljnoj količini.

sajam naoruzanja partner 2015 beograd sajam naoruzanja partner 2015 beograd sajam naoruzanja partner 2015 beograd sajam naoruzanja partner 2015 beograd sajam naoruzanja partner 2015 beograd sajam naoruzanja partner 2015 beograd sajam naoruzanja partner 2015 beograd sajam naoruzanja partner 2015 beograd sajam naoruzanja partner 2015 beograd