Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da će Srbija učiniti sve da pomogne Republici Srpskoj i pozvao vlade Srbije i Srpske da uspostave i održe snažne veze i budu kao porodica.

dodik i nikolic u beogradu

U obraćanju članovima vlada Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sjednici u Beogradu, Nikolić je istakao da zajedničke sjednice treba da budu pravilo, te dodao da će se Srbija starati o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nikolić je ocijenio da je situacija u regionu veoma složena, konstatujući da su napadi sve učestaliji kako je Srbija bliža EU, saopšteno je danas iz Predsjedništva Srbije.

"Srbija će učiniti sve da pomogne Republici Srpskoj. Moja podrška Vladi je bezuslovna, vreme je teško i moramo da budemo jedinstveni i složni. Neki se trude da stvore nepovoljnije okolnosti da bi zaustavili naš napredak, stoga vas molim da uspostavite i održite snažne veze i budete kao porodica", poručio je Nikolić.

On je istakao da je Srbija posvećena njegovanju specijalnih i paralelnih veza sa Republikom Srpskom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nivo odnosa Srbije i Srpske nikad nije bio na tako iskrenom i na tako visokom nivou i zahvalio Srbiji za obećanu pomoć.

DODIK - Srpski predstavnici u institucijama BiH treba da brane interese Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik apelovao je na srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH, prije svega na srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, da pokažu karakter u odbrani interesa Srpske i da se Predsjedništvo BiH izjasni o rezoluciji o Srebrenici.

"Apelujem na naše predstavnike da se angažuju na odbrani vitalnih nacionalnih interesa", naglasio je Dodik na konferenciji za novinare poslije sastanka sa državnim vrhom Srbije i zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije u Beogradu.

On je rekao da razumije predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kada kaže da želi dobro BiH, konstatujući "da te želje ne mogu uspjeti jer je to sklepana zamlja što dokazuje i rezolucija o Srebrenici koju nameće Velika Britanija".

"Naser Orić kojeg štite institucije koje su bošnjačke, dokaz je da takva zemlja ne može opstati", poručio je predsjednik Srpske.

On je rekao da je svaka minimalizacija rezolucije o Srebrenici nepotrebna jer će uslijediti novi zahtjevi za reparaciju i ostalo.

Dodik je naglasio da podržava stav Vlade Srbije o rezoluciji o Srebrenici i da na isti način o tome razmišlja i Republika Srpska.

"Rezoluciju Velike Britanije smatramo lošom i nepristojnom ponudom i odbijamo je kao nepotrebnu. Ona ugrožava stabilnost BiH i dostignuti stepen mira i pomirenja", rekao je Dodik.

Govoreći o vjerovatnoći da rezolucija prođe u Savjetu bezbjednosti UN, Dodik je rekao da on može da kaže samo ono što mu je prenio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - da je predviđeno da na sljedećem zasjedanju ne bude rasprava o rezoluciji, već samo minut ćutnje za sve žrtve.

On je ponovio da nema dovoljno dokaza da je u Srebrenici počinjen genocid i da je mješovita komisija nekadašnje Vlade Republike Srpske, zbog nedostatka karaktera, bila natjerana da prezentuje izvještaj koji joj je nametnut a u kojem se navodi da je u Srebrenici stradalo 8.000 Bošnjaka.

"Sada, 20 godina poslije, vidimo da na memorijalu u Potočarima nije sahranjeno ni 4.000 ljudi i brojkama se non-stop manipuliše. Nakon rata bila je plasirana neistina da su Srbi u BiH ubili 300.000 Bošnjaka. Prava istina je da je 92.000 stradalih, od čega je Srba 28.000", rekao je Dodik.